Beseda s Jozefom Banášom v Oravskej knižnici Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne.

11. mája 2015 sa konala v prednáškovej miestnosti Oravskej knižnice Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne beseda so známym slovenským autorom bestsellerov Jozefom Banášom. Miestnosť bola zaplnená do posledného miesta a o 16:00 riaditeľ knižnice privítal autora a beseda sa začala.

Beseda s Jozefom Banášom Dolný Kubín

Autor začal svoj príhovor všeobecne o svojej tvorbe a neskôr prešiel na odpovede ku otázkam, ktoré mu boli položené ako napríklad:

- Prečo odišiel v roku 2006 z politiky:

na ktorú pán Banáš odpovedal, že už ho predstava v politike nenapĺňala a nestotožňoval sa s ňou. Spomínal aj to, že obdobie v politike bolo z istého hľadiska aj prínosom, ale cíti sa lepšie keď je už potom :)

- Či píše pre seba alebo pre čitateľov:

K tejto otázke sa vyjadril tak, že jeho tvorba je vlastne jeho samotným poznávaním samého seba. Tým pádom sa v tvorbe odrážajú aj jeho vlastné osobné skúsenosti. Čiže odpoveď by sa dala chápať aj tak, že autor píše niečo o sebe, ale s tým, aby poukázal na určité veci a pomohol tak ostatným uvedomiť si, alebo otvoriť oči.

- o Alexandrovi Dubčekovi

Priblížil podrobnosti o živote tohto známeho slovenského politika, ktorého však, čo je smutné, väčšina mladých na Slovensku nepozná. Ale ako autor uviedol, precestoval mnoho krajín sveta a nejeden krát sa mu stalo, keď spomenul Slovenskú republiku, odpovedali mu hneď: "Alexander Dubček".

Dokonca aj známy český hokejista Jaromír Jágr má na svojej prilbe iniciály A. D. a na drese číslo 68 (podľa roku 1968, keď Alexander Dubček zahynul pri autonehode)

Jozef Banáš odpovedal na všetky otázky ochotne a nevynechal ani témy o politike, kresťanstve, živote.

Počas tejto besedy bližšie predstavil svoje dielo, ktoré môžeme rozdeliť na dva okruhy:

1) s politickou témou sú to diela:

- Idioti v politike
- Zóna nadšenia
- Zastavte Dubčeka!
- Sezóna potkanov

2) knihy o živote a hľadaní "pravdy"

- Kód 9
- Kód 1
- Velestúr

Citát od autora Jozef Banáš, ktorý uviedol počas prednášky:

Minulosť človeka spoznáte podľa toho, ako sa správa dnes.