Koncentračný tábor Osvienčim

Najväčší koncentračný tábor na svete s názvom Auschwitz bol založený počas druhej svetovej vojny nacistami, neďaleko poľského mesta Osvienčim v priestoroch bývalých kasárni.

Jeho účelom bolo zlikvidovať Židov, nežidovských kriminálnych a politických zločincov fyzickou prácou alebo pomocou cyklónu B. Koncentračným a vyhladzovacím táborom sa oficiálne stal v máji 1940. Pre nedostatočnú kapacitu sa tábor v roku 1941 musel rozšíriť o Auschwitz II- Birkenau, ktorého súčasťou bol od roku 1943 neslávne známy doktor Josef Mengele, špecialista na medicínske experimenty. Práve on tu zanietený svojou úlohou dychtivo vítal transporty, aby mohol rozhodnúť o živote alebo smrti väzňov v plynových komorách.

V roku 1942 bol zriadený aj pracovný tábor Auschwitz III. Koncentračný tábor Osvienčim tak postupne tvorili tri rozľahlé tábory, ktoré boli strediskom vyše štyridsiatich ďalších satelitných táborov.

Toto miesto smrti prinieslo mnohým ľuďom nešťastie, trápenie a bolesť. Podľa historikov v ňom nacisti zavraždili okolo 1,1 milióna ľudí, väčšinou židov, iné zdroje zase hovoria o 1,5 milióne ľudí. Hoci je to už viac ako sedemdesiat rokov, následky druhej svetovej vojny môžeme vidieť dodnes.

Ešte stále medzi nami žijú ľudia, ktorí zažili útrapy Osvienčimu na vlastnej koži. Svoje spomienky sa rozhodli sami alebo s pomocou autorov odkryť a zaznamenať v knihách, aby sa o tejto dobe, ktorá sa už nikdy nesmie zopakovať vedelo. Takéto knihy sa venujú nielen ich životopisu, ale aj podrobne popisujú ako prebiehal transport do táborov a ako to v nich prebiehalo.

Jednou takou je aj kniha Odsúdení prežiť od autorky Wendy Holdenovej. Rozpráva príbeh troch mladých židovských žien, Slovenky Prisky, Poľky Ráchel a Češky Anky, ktorých strastiplná cesta začala práve v Osvienčime. Po vystúpení z tranzitného vlaku si ani jedna z nich nevedela predstaviť čo ich tu čaká. Neľudské zaobchádzanie a podmienky v tomto tábore ich postupne zbavovali ilúzií a viery, že ešte niekedy uvidia svojich manželov a príbuzných. Pri živote ich ale držalo tajomstvo, ktoré nosili pod srdcom a preto vedeli len jedno, že sa musia pokúsiť zachrániť seba aj svoje nenarodené deti. V rovnakom čase všetky prechádzali troma rovnakými koncentračnými tábormi v ktorých žili blízko seba, no napriek tomu sa o sebe dozvedeli až niekoľko rokov po skončení vojny, prostredníctvom svojich troch detí Evy, Hany a Marka.

Týmto trom silným ženám doktor Josef Mengele dovolil žiť, všetky pred ním utajili svoje tehotenstvo a podarilo sa im vyhnúť aj jeho ohavným pokusom. Desať ročná Eva Mozes a jej sestra, dvojča Miriam také šťastie už nemali. Každý deň boli vystavované jeho experimentom. Mengele Evu napríklad vystavil infekcii a čakal, kým sa niečo stane, aby na jej sestre mohol urobiť porovnávaciu pitvu. Obom sa podarilo prežiť a o svojich spomienkach vyrozprávať v knihe Děti, které přežily Mengeleho.

Objektom Mengeleho záujmu sa stala aj vtedy 22-ročná Slovenka Viola Fischerová. Samotný Mengele ju vrátil zo strany smrti, no žiaľ mal na to len jediný dôvod a to svoje nechutné pokusy. Viola na toto peklo spomína v knihe Mengeleho dievča. Po viacerých zákrokoch mala ostať neplodná, no ako sama povedala, nakoniec všetkých porazila a to dvakrát, pretože na svet priviedla dve zdravé dcéry. Táto žena bola nielen silná, ale i odvážna. Z Osvienčimu bola prevezená ešte do troch ďalších táborov. Spojila sa tu s ďalšími siedmimi ženami s ktorými napokon ušla. Po vojne pomohla chytiť aj jednu z najkrutejších dozorkýň v Osvienčime.

Šokujúce skúsenosti s pokusmi podal formou denníka v knihe Byl jsem Mengeleho asistentem maďarský väzeň, doktor židovského pôvodu Miklos Nyiszli. Ako asistent Doktora smrti Mengeleho sa musel prizerať jeho pseudovedeckým výskumom na ľuďoch, osobne vykonávať pitvy ľudí, ktorí pri experimentoch zomreli a ošetrovať členov tzv. sonderkomanda v plynových komorách a krematóriách. Tieto skúsenosti ho znechutili natoľko, že po oslobodení lekársku činnosť už nikdy viac vykonávať nedokázal.

Vzdorovať nacistom v tom čase sa odvážil len málokto. Patrili k nim aj dvaja slovenský židia Rudolfov Vrba a Alfred Wetzler väznení v Osvienčime. Pred ponižovaní a týraním nacistov sa rozhodli ujsť a to aj napriek tomu, že vedeli aké kruté tresty ich čakajú ak ich chytia. Ukrytí medzi drevenými dielcami čakali tri dni, kým v tábore neskončí poplach. Následne sa cez les vydali na 140 kilometrovú cestu domov. Títo dvaja hrdinovia svojim útekom, pred celým svetom odhalili predovšetkým tú neľudskú mašinériu, ktorú nemci tajili. Vrba o masových vraždách zozbieral množstvo podstatných správ, výpovedí a štatistických údajov, ktoré uverejnil aj prostredníctvom svojej knihy Utiekol som z Osvienčimu. Odhadoval, že počas jeho väzby bolo v Osvienčime zabitých až 1 760 000 ľudí.

Nikto z tých, čo počas druhej svetovej vojny toto peklo prežili, naň nikdy nezabudli. Spomienky ich prenasledovali a trápili až do smrti. Aby ich ľudia aspoň trocha pochopili mali by si tieto knihy prečítať. Vedeli by čo znamená slovo holokaust a že život je nie vždy pre všetkých jednoduchý.

Aj keď je koncentračný tábor Osvienčim známy svojou krutou históriou a zverstvami, ktoré sa v ňom diali, aj tu však mala priestor aj láska. Poviete si ako je to možné? Na takomto mieste? Príbeh Tetovač z Auschwitzu je jedným z nich. Lale dostal v tábore prácu ako tetovač, čo mu možno zachránilo život. Jeho úlohou bolo tetovať väzňom, ktorým sa podarilo prejsť cez selekciu a vyhnúť sa smrti poznávacie čísla na predlaktie. Tieto čísla sa tetovali neodstraniteľným atramentom. Jedného dňa v rade čakajúcich na tetovanie zbadá mladé dievča Gitu a na prvý pohľad sa zaľúbi. Obom sa podarí prežiť útrapy tábora Osvienčim a po vojne začínajú nový život v Austrálii. Ich príbeh si môžete prečítať v knihe Heather Morris - Tetovač z Auschwitzu.

Skutočnými príbehmi ľudí z Osvienčimu sa inšpirovala autorka Kate Breslinová a napísala svoj prvý román. Jeho hlavnou hrdinkou je mladá židovka Hadassa, ktorú pred smrťou uchráni falošná identita. Dostáva sa do rúk veliteľa tábora Arica, ktorý ju núti aby pre neho pracovala ako sekretárka. Keď sa však musí prizerať deportácii židov je odhodlaná riskovať a požiada ho o pomoc. Aricova zhovievavosť jej dajú nádej, no je postavená pred desivú voľbu. Viac sa dočítate v knihe V pravej chvíli.


Skutočné príbehy tých, ktorí prežili peklo koncentračných táborov


Silné príbehy ľudí, ktorým sa podarilo prejsť cez útrapy koncentračných táborov. Aká vnútorná sila im dala nádej opäť žiť?

Vyberte si z našej ponuky skutočných príbehov ľudí, ktorí si prešli peklom plynových komôr a zažili zážitky, ktoré si mnohí z nás nevedia ani predstaviť. V niektorých príbehoch sa dočítate, že aj na takom hroznom mieste, akým bol koncentračný tábor Osvienčim, dokázala vzplanúť láska, vďaka ktorej našli spoločnú silu a dôvod prežiť.

Odporúčame tituly na podobnú tému:

Byl jsem Mengeleho asistentem - skutočný príbeh autora Miklos Nyiszli, ktorý prežil Osvienčim vďaka svojmu vzdelaniu. Musel však robiť asistenta samotnému doktorovi Mengele.
Mengeleho dievča - skutočný príbeh Slovenky, ktorej sa podarilo prežiť štyri koncentračné tábory.
Žena bez čísla - strhujúci príbeh najkrajšej Bratislavčanky, ktorá sa však dostala do rúk nacistom.
Stretnutie tých, čo prežili šoa - stretnutie tých, ktorí prežili holokaust.
Děti, které přežily Mengeleho - príbeh dvojičiek, ktoré si Mengele vybral pre svoje pokusy a to im zachránilo život.
Rudolf Vrba - Utiekol som z Osvienčimu - skutočný príbeh Slovákov, ktorým sa podarilo utiecť z koncentračného tábora Osvienčim.
Lekárnik z Auschwitzu - spoznajte príbeh plný chamtivosti uprostred hrôzy holokaustu.
Číslo na tvojom predlaktí je modré ako tvoje oči - Slovenka, ktorej sa podarilo prežiť útrapy v Osvienčime.
Fotograf z Osvětimi - príbeh muža, ktorý v koncentračnom tábore dostal za úkol dokumentovať väzňov, popravy a obludné experimenty na ľuďoch.
Heather Morris - Tetovač z Auschwitzu - skutočný príbeh, že aj na mieste ako je koncentračný tábor Osvienčim dokáže splanúť láska, ktorá robí zázraky.
Dlouhá cesta - Útek zo Sibíri - strastiplná cesta pre partiu, ktorej sa podarilo utiecť z ruského Gulagu.
Heather Morris - Cilčina cesta - český jazyk - pokračovanie príbehu Tetovač z Auschwitzu.
Bol som číslo 3 0529 - prežil peklo koncentračných táborov a našiel silu žiť.
Pavel Taussig - Prežil som pochod smrti - keď sa Pavel Taussig rozhodol vytvoriť pre svojho staršieho syna k jeho jedenástym narodeninám svoj životopis, ktorého súčasťou boli aj spomienky na koncentračný tábor.
Dvojčatá z Osvienčimu - Nacisti ich nechali nažive len preto, lebo boli dvojičky.
Malcolm Brabant a Tova Friedman - Dcéra Osvienčimu - Prežila som a je mojou povinnosťou zastupovať 1,5 milióna židovských detí zavraždených nacistami. Oni už nemôžu hovoriť. Ja musím hovoriť v ich mene. Tento výnimočný príbeh spracoval ocenený bývalý reportér Malcolm Brabant. Jeho dôsledný výskum pomohol Tove detailnejšie oživiť spomienky na jej príbeh o najhoršom zločine v histórii ľudstva.