5 rýchlych tipov ako schudnúť

Zaručený a osvedčený recept, ktorý vám pomôže zbaviť sa nadbytočných kilogramov. A nie len pár kilogramov, ale ľudia, ktorí takto zmenili svoj životný štýl schudli 10, 20 a aj viac kíl.

Prejdime si v skratke 5 základných bodov, ktoré by vám mali pomôcť dosiahnuť vytúžený cieľ a neskôr si jednotlivé body rozoberieme podrobnejšie:

1. Pitný režim
2. Pravidelná strava
3. Menšie porcie
4. Pohyb
5. Plánovanie

1. Pitný režim:

O odporúčanom množstve, ktoré by mal človek počas dňa vypiť, sa dnes dočítame rôzne informácie. Asi najbežnejší údaj je tak 1,5 až 2 litre denne, v letných dňoch o niečo viac.

Niektorí odborníci tvrdia, že do pitného režimu sa počíta všetko tekuté (teda okrem alkoholu), čiže aj káva, čaj, polievky. Podľa iných zdrojov, tieto nápoje skôr dehydrujú. Podstatné je skôr to, aby sme sa naučili piť obyčajnú čistú vodu, prípadne ochutenú citrónom, mätou alebo nejakým ovocím. Ideálne však len čistá voda. Mať vždy poruke pohár vody a keď sa chceme napiť, aby už bola pripravená. Lebo najviac nás odrádza to, keď niečo robíme a zrazu príde smäd, pohár je prázdny a nechce sa nám odbehnúť si vodu doplniť, aby sme neprerušili našu pracovnú činnosť. Potom častokrát na to zabudneme a postupne prichádza dehydrovanie organizmu, bolesť hlavy a podobne.

Prevenciou teda môže byť, že na miestach, kde často chodievate, si budete pravidelne dopĺňať nádobu s vodou - napr. v pracovni, v izbe alebo kuchyni. Potom už len stačí piť :) Po 20:00 už veľmi nie, ale vždy je všetko individuálne. Každý by si mal nájsť to, čo mu najviac vyhovuje.

Niekomu môže stačiť jeden pohár vody denne, ale niekto môže vypiť aj 3 litre.

2. Pravidelná strava:

Najlepšie výsledky v akejkoľvek oblasti ľudia väčšinou dosahujú, keď niečo robia pravidelne. Či už je to v práci, športe, rovnako tak je to aj pri stravovaní a chudnutí. Nepravidelná strava alebo nepravidelný režim jedenia spôsobuje telu výkyvy. Aj my potom fungujeme na náhodnom princípe, jeme hocikedy, častokrát až neskoro večer, lebo sa nám celý deň nepodarí nič zjesť a potom to telo a organizmus nestihne spracovať.

Ideálne je však jedávať varenú, pestrú a zdravú stravu. Aj keď každý z nás pozná lákadlá zo stánkov s rýchlym občerstvením a podobne.

3. Menšie porcie:

Ak sa nám podarí zvládnuť krok 2 a nastaviť si svoj čas na jedlo na pravidelnej báze, mohol by sa nám ľahšie podariť aj bod 3. Skúsiť menšie porcie a radšej jesť častejšie.

Ja som veľký, potrebujem veľa jesť. Aj toto je iba vzorec v hlave, ktorý treba zmeniť. Väčšinou na jedlo reagujeme v prirovnaní - oči by jedli. Zdá sa nám, že porcia je malá, preto si hneď pridáme ešte raz toľko a potom máme tendenciu, že to, čo je na tanieri, musíme aj zjesť. Vzniká tak zbytočné prejedanie a určite by nám stačila aj menšia porcia a my by sme sa cítili po zjedení lepšie. Takto je potom človek iba unavený, veľká porcia ho vyčerpá, potom má tendenciu zjesť niečo sladké, ťažké alebo kávu a pridáva tak ďalšie zbytočné cukry.

4. Pohyb:

100 krokov po každom jedle a zmiznú všetky choroby sveta.

Pri tomto bode si možno niektorí povedia, že zase je potrebné nudné a únavné cvičenie, fitness centrá, peniaze a podobne.

Ale neľakajte sa. Pre úspešné schudnutie stačia obyčajné prechádzky. Hodinka chôdze, alebo rýchlejšej chôdze denne zaručene pomôže a zlepší aj vašu náladu.

O výhodách chôdze bolo napísaných už mnoho článkov. Tento sa nezaoberá odbornými štatistikami a presnými číslami. Ponúka len tipy, ktoré pomohli určitým ľuďom a z vlastných skúsenosti. Čísla sú zavádzajúce a u každého iné. Niekto podobným spôsobom môže schudnúť zo 120 kíl na 80 za rovnaký čas ako niekto z 90 na 75. Lebo proste dosiahnete svoju ideálnu váhu a telo sa zbaví zbytočností, ktoré nepotrebuje.

Medzi ďalšie nenáročné pohybové aktivity patria bicyklovanie, plávanie alebo v zime bežky. Nemusíte ich vykonávať profesionálne. Nájdite si svoje tempo, ktoré vám vyhovuje. Postupne môžete zvyšovať. Výsledky sa určite dostavia :)

Ako si nájsť čas pravidelný pohyb - rady a tipy.

5. Plánovanie:

Tento bod je asi najprísnejší. Ale najdôležitejší. Lebo najväčším problémov ľudí dnes, keď sa ich opýtate, prečo nerobí toto alebo toto, prečo nejde tam a tam...

Ale odpoveď je väčšinou rovnaká - nemám čas.

Šiel by som do kina, ale nemám čas a radšej polku večera po práci presedím pri TV s reklamami a nudných seriáloch. Nemám čas ísť von, nemám čas na svoj koníček. Ale je to vážne až taký problém, nájsť si čas na to, aby sme si zlepšili svoje zdravie? Plánovanie je vhodná pomôcka, ktorá nám môže pomôcť uľahčiť tento proces. A nemusí ísť o žiadne zložité aktivity. Stačí len dodržiavať pár pravidiel.

Viem, že sa mi ráno nechce vstávať a mám problém čo i len o pár minút vstať skôr, tak si radšej raňajky pripravím už večer. Prípadne suroviny, ktoré použijem si dám niekde na kôpku a ráno si už len narýchlo pripravím a v kľude zjem. Rovnaké je to aj s večerou a najhoršie, ak človek cez deň nestihne veľa zjesť, potom príde domov a je čo vidí. No a potom to tak aj vyzerá. Preto je lepšie mať približný plán, čo a kedy budem jesť, aké suroviny k tomu potrebujem a radšej si všetko pripraviť dopredu.

Ak viem, že v sobotu musím niekam vycestovať pracovne, radšej si už v piatok pripravím niečo na cestu, vyhnem sa tak rýchlemu nakupovaniu v obchode typu - prvé, čo príde pod ruku, alebo, síce príjemne rozvoniavajúcim, ale nie moc zdravým jedlám z rôznych stánkov alebo baleným bagetám. Síce v obale vyzerajú lákavo, ale skutočnosť a chuť taká väčšinou nie je.

Čiže tento bod - plánovanie, je skôr o tom, aby sme si ujasnili predstavu, kedy je pre nás najlepší čas na jedlo, naplánovali si suroviny, ktoré najviac vyhovujú a prípadne si v rámci dňa zvolili aj čas na pohybovú aktivitu.

Pár menších rád na príjemný spánok a začiatok dňa:

Pred spaním vypnúť mobily, počítač prípadne aj router v domácnosti. Neostávať každý deň do polnoci na sociálnych sieťach a surfovaním na internete. Radšej skúsiť ísť spať tak o 23:00, ideálne 22:22.

Ráno ako prvé nezapnúť mobil a nekontrolovať maily, ale namiesto toho radšej skúsiť pár cvikov na chrbticu. Ideálne 5 tibeťanov. Ich kompletná zostava zaberie maximálne 10 minút. Ak mám ráno nejaké povinnosti - venčiť psa, prechádzka, prípadne niekto má ešte ručné kúrenie v dome, cesta do obchodu na prípravu raňajok, je vhodné to spraviť ešte pred raňajkami. Po takejto rannej rozcvičke si dáme ľahšie raňajky - ovocie, banán, ideálne zeleninové alebo ovocné šťavy, smoothie alebo ovsené vločky s ovocím a medom. Vhodná je aj sprcha, pre odvážnych najlepšie studená, prípadne striedanie teplej a studenej vody. Pripravíme si niečo pod zub, čo si dáme po príchode do práce a deň môže začať. Ak viem, že dnes budem mať v práci obed, ktorý mi veľmi nechutí, môžem sa poobzerať po reštaurácii v okolí, môže to byť aj dobrý nápad pre dnešnú prechádzku a pohybovú aktivitu alebo si obed pripravím doma.

Ako posledný bonusový bod by ešte bolo dobre uviesť vytrvalosť a dobrá nálada - s tým to potom ide ľahšie :)

S výsledkami a postrehmi sa nám môžete zveriť v komentároch, na našej FB stránke alebo na náš mail Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Odporúčaná literatúra na tému chudnutia a zdravý životný štýl:

Miro Veselý - Ako som schudol 35 kíl
Miro Veselý - Jedálniček na chudnutie
Antónia Mačingová - Najedzte sa do štíhlosti
Eva Francová - Kuchářka ze Svatojánu