Blog

Knižné búdky na Orave

Jeseň a čas na čítanie dobrých kníh.

"Všetky knihy zožltnú, ale kniha prírody má každý rok nové, nádherné vydanie."

Citát od Hansa Christiana Andersena, ktorý sa dokonale hodí na jesenné obdobie, čas kedy listy stromov zmenia farby a skrátené dni nám dávajú viac času na listovanie v knihách v pohodlí domova.

Preto, aby sme si mohli prečítať peknú knižku, nemusíme vždy navštíviť iba kníhkupectvá. Pekné knihy sa dajú nájsť v knižniciach, ktoré sa aj na Orave tešia modernizácii a obnove knižného fondu, ktorý je doplnený o obľúbené a populárne knihy a knižné novinky. Aj my sme toho už dlhodobo súčasťou, keď sa aj s pomocou nášho kníhkupectva a Fondu na podporu umenia darí dopĺňať knihy v knižnici v našej obci, ale aj v okolitých dedinách.

Okrem knižníc sú obľúbenou a populárnou formou na výmenu kníh aj knihobúdky alebo knižné búdky.

O knižných búdkach

"Ahoj, som Knižná búdka.

Nachádzam sa na rôznych miestach, môžem mať rôzne podoby, no niečo zvyknem mať podobné.

Som tu preto, aby som prinášala príbehy pre všetkých bez rozdielu.

Knižky si môžeš požičať, prečítať a vrátiť alebo vymeniť za iné.

Každého poteší iný príbeh a možno práve knihu, ktorú doma prekladáme z miesta na miesto niekomu inému urobí radosť.

Úctu mám ku každej knihe a najviac ma potešia knihy v peknom stave, aktuálne či obľúbené."

Čo je knižná búdka?

Systém knižných búdok funguje celosvetovo. Sú rozmiestnené na verejných priestranstvách a ľudia si tak môžu vzájomne zdieľať knižky, ktoré už prečítali a chceli by ich posunúť ďalej.

Knižky tak môžu spríjemniť čakanie na autobus, prechádzku s deťmi alebo len tak na voľnú chvíľu.

Platí len jedno pravidlo, knižku si môžeš zobrať a prečítať, no mal by si pri tom myslieť aj na ostatných. Preto by malo byť na každom, kto knižné búdky využíva, aby po prečítaní knihu vrátil alebo vymenil za inú, aby sa aj niekto ďalší mohol potešiť z pekného príbehu.

Do knižky je možné priniesť rôzne knižky a to nielen v slovenskom jazyku.

Ak sa nám doma povaľujú knižky, časopisy alebo komiksy, ktoré nepotrebujeme, môžeme sa o ne podeliť s ostatnými. Do knižnej búdky uvítame hlavne knihy v peknom a dobrom stave, aktuálne či obľúbené.

Posolstvo knižnej búdky:

"Dlho som rozmýšľala nad lokalitou, kde budem umiestnená. Nakoniec som práve tu. V centre diania - ľudia okolo mňa chodia na poštu, vybavovať veci na úrad, do školy, na prechádzku s deťmi, nakupovať potraviny a veci do domácnosti, posedieť si do kaviarne neďaleko alebo len tak oddýchnuť si na lavičke."

"Niekedy si však nenájdeme čas na to len tak sa zastaviť a rozhliadnuť okolo seba. Bez toho, aby sme sa museli niekam ponáhľať.

A možno práve k tomu pomôžem aj ja. S knihou v ruke je svet vždy krajší.

A aj keď z každej strany počúvam aký dnes svet rýchly, uponáhľaný a nik nemá na nič čas, deti radšej sedia pri počítačoch alebo sa hrajú s mobilmi, aj tak sa knižky stále tešia obľube.

A užitočné informácie sa dajú získať aj ináč ako na sociálnych sieťach alebo surfovaním na internete.

Každá kniha má svoj príbeh - svoju dušu.

Verím, že si získam vašu obľubu a budem dlho slúžiť."

Knižné búdky na Orave

Kde sa nachádzajú knižné búdky na Orave? Vďaka snahe jednotlivcov, občianskych združení na Orave a podpore obcí vznikli aj na Orave knižné búdky a priestory, kde si môžeme knižky požičať alebo vymeniť, prípadne doplniť. 

Zoznam knihobúdok na Orave:

Knižná búdka Zákamenné

Už je to rok, keď sa nám podarilo splniť si jeden z dlhodobých cieľov - vytvoriť knižnú búdku v našej obci Zákamenné. Nachádza sa v centre obce, na námestí Jána Vojtaššáka a dokonale splýva s prostredím. Je ladená do prírodných tónov a je umiestnená pri lavičke pod lampou, neďaleko kaviarne a detského ihriska.

Knižná búdka Novoť

Knižná búdka v Novoti sa nachádza v centre obce neďaleko budovy obecného úradu, pred obchodným domom. Búdka je umiestnená pri lavičke a neďaleko sa nachádza detské ihrisko. Deti sa tak môžu vyšantiť, kým si budeme listovať v knižkách.

Knižná búdka Lokca

Pri zdravotnom stredisku v Lokci je umiestnená knižná búdka, ktorá môže spríjemniť čakanie u lekára. Väčšinou býva plná, takže bude z čoho vyberať.

Knižná búdka Oravská Lesná

Knižnú búdku v Oravskej Lesnej sme objavili úplnou náhodou. Od kostola sa vyberieme na ulicu Brišovka a približne v polovici, na plote rodinného domu, nachádzame peknú búdku plnú kníh, ktoré si môžeme požičiať, prípadne vymeniť za iné.

Knižná búdka Námestovo

V okresnom meste Námestovo nájdeme knižnú búdku na námestí pri dome kultúry.

Po našich potulkách nielen na Slovensku sme narazili na rôzne knižné búdky. Väčšinou sú drevené alebo kovové s podobným hranatým tvarom a špicatou strieškou. No našli sme aj zopár originálnych - knižná búdka vyrobená z mraziaceho boxu, knižná búdka v nefunkčnej telefónnej búdke a internet je plný ďalších kuriozít, kde všade a ako sa dá vytvoriť priestor na zdieľanie kníh.

Búdka na knihy Oravský Podzámok

Aj v dedine pod jedným z najznámejších hradov nielen na Slovensku ale aj v celej Európe, pod Oravským hradom, sa nachádza knižná búdka v areáli základnej školy.

Mapa knižných búdok na Slovensku spolu s informáciami, kto sa o ne stará, sa nachádza na stránke Ďakujem sused.

Prajeme príjemné čítanie a ďakujeme všetkým, ktorí sa zapájajú do zdieľania kníh akoukoľvek formou.

Aké knihy ste našli pod stromčekom vy?

Vianoce 2022 boli pre mňa iné ako doteraz. Po desiatich rokoch podnikania s knihami som sa tento rok pred Vianocami posťažoval, že si ani nepamätám, kedy som naposledy dostal knihu. Respektíve dostal, ale väčšinou takú, ktorú som si kúpil sám a vytratilo sa tak to čaro prekvapenia.

Každému som odporúčal, že najkrajším darčekom je kniha (a samozrejme ponožky), ale akosi som si zvykol na to, že knihy dávam, ale nedostávam.

Tento rok však nastala zmena.

Pod vianočným stromčekom som našiel týchto päť kníh:

- M.M. Šimečka - Príbehy tuláka po Slovensku
- Sun-c' - Umenie vojny
- Patrick Leigh Fermor - Čas darů
- Daniel Tammet - Narodený v modrú stredu
- Jiří Březina - Mizení

Poznali ste tieto knihy?

Ja veru väčšinu nie. Keď som sa pozrel na tieto knihy, absolútne som netušil čo sú zač. Iba pri Umenie vojny a Príhody tuláka po Slovensku som mal ako takú predstavu, ale zvyšné tri ma milo prekvapili.

Keď som si prečítal ich anotácie, neveril som vlastným očiam, že mi takéto skvosty mohli len tak uniknúť. Tieto knihy boli strela priamo do stredu terča môjho záujmu. A to som o tom ani nevedel.

Ak by ste sa ma pár rokov dozadu opýtali na moju najobľúbenejšiu knihu alebo autora, asi by som odpovedal Paulo Coelho - Alchymista, možno Michael Connelly, Juraj Červenák alebo Dominik Dán.
Alchymista je kniha, ktorá ma sprevádza už dlho a vždy sa pripomenie tak zaujímavo a v dobe, kedy túžim po zmene alebo po nejakom impulze.
Je to príbeh o putovaní, hľadaní samého seba a dobrodružstve, ktoré sprevádza mladého hrdinu na ceste za svojim životným príbehom.

Preto ma upútali hlavne knihy Príhody tuláka po Slovensku a Čas darů.

"Tulák je človek, ktorý by sa nazýval turistom, keby mal peniaze."

Tento zaujímavý pohľad ma zasiahol priamo do srdca, ale v pozitívnom zmysle. Bol to výsledok jednej vylúštenej tajničky a celkom vystihuje aj spomínané tri knihy.

Niežeby hlavný hrdinovia príbehov nemali peniaze, ale rozhodli sa obetovať všetko, pre svoj životný príbeh.

1. M. M. Šimečka - Príbehy tuláka po Slovensku

Príbehy tuláka po Slovensku je malá, útla knižka, ale inšpiratívna. Okrem tipov ako sa stratiť zo značeného chodníka v nej čitateľ nájde aj neuveriteľné príhody o tom, aké náhody sa môžu práve vďaka týmto omylom stať. A aj to, že Slováci ochotne a radi pomôžu stratenému turistovi, nasmerujú ho na správny smer, poskytnú mu útočištie a podelia sa o svoje zásoby.

Celkom som sa s príbehmi Martina Šimečku stotožnil a pripomenul si tak moje vlastné putovanie vo Veľkej Fatre a po hradoch na Slovensku.

2. Patrick Leigh Fermor - Čas darů

Ďalšiu v poradí som si zvolil knihu Čas darů s podtitulom - Príbeh mladého Angličana z Rotterdamu ku Strednému Dunaju.
Autor Patrick Leight Fermor (1915-2011) sa preslávil ako cestovateľ, vojak a autor cestopisov.

V knihe nás zavedie do odľahlých zámkov, dedinských krčiem, tuláckych ubytovní či roľníckych chalúp. Navštívi aj stredoeurópske metropoly ako Mníchov, Viedeň, Praha a Bratislava. Kniha je označovaná aj ako najkrajšia kniha o cestovaní, aká kedy bola napísaná.

3. Daniel Tammet - Narodený v modrú stredu

Pri tejto knihe som veľmi nevedel do čoho idem. Anotácia uvádzala, že sa jedná o knihu o autizme. Neznelo to lákavo, no o to viac prekvapila. Už som na šiestej kapitole a to ani neviem ako. Keď autor začal opisovať prvočísla, spomenul som si, že je to už druhá kniha o autizme - pred pár rokmi som prečítal knihu Osamelosť prvočísel. Na knihe ma fascinuje hlavne povaha autora, ktorému sa aj napriek diagnóze darí žiť plnohodnotný a inšpiratívny život.

4. Jiří Březina - Mizení

Keďže medzi moje obľúbené žánre patria aj detektívky a krimi príbehy, už teraz sa teším na Mizení od autora Jiří Březina, ktorý je dvojnásobný držiteľ ocenenia Najlepšia česká detektívka.

Napínavá krimi zápletka s pôsobivou sociálnou sondou na okraji spoločnosti, kde môže jedno zlé rozhodnutie odštartovať životnú tragédiu a stiahnuť nevinných ku dnu.

5. Sun-c' - Umenie vojny

Viac ako nadčasová kniha a pravdivý výrok - Najlepšia vojna je tá, ktorá nikdy nezačne. Kniha Umenie vojny sa stala základnou príručkou pre všetkých najznámejších lídrov a to nie len na bojovom poli, ale predovšetkým v biznise.


Peter Sorát a jeho tvorba


Dlhé roky žil na ulici, no aj napriek tomu sa mu podarilo napísať 3 knihy a v roku 2022 plánuje vydať štvrtú z prostredia Miletičky v Bratislave.

Peter Sorát vyštudoval vysokú školu, precestoval rôzne kúty sveta - bol v USA, Anglicku, Prahe a pod a nakoniec skončil ako bezdomovec v Bratislave.

Mnohí ho poznajú ako „ukecaného“ predajcu Nota bene na rôznych miestach Bratislavy. Chlapíka, ktorý si neskôr vydával a predával samizdat Pouličný diviak, a dnes autora kníh Zo života na ulici, Medzi kniha, Pouličný diviak - zabíjačka.

Knihy si vydáva aj predáva svojpomocne a tak to plánuje aj s novinkou z prostredia Miletičky v Bratislave, ktorú by chcel mať hotovú ešte v roku 2022.

Kniha Pouličný diviak je najoriginálnejšia kniha, aká bola kedy napísaná o sociálnom bankrote, bezdomovectve a pouličnom živote. Peter Sorát na ulici strávil viac ako 9 rokov. Nevzdal sa a neprijal tento osud, bojoval, aby neklesol na úplné dno.

Na tvorbu kníh nemal vytvorené žiadne podmienky, nevlastnil počítač a písať ju chodil do čitárne v knižnici. Do textu pretavil svoje bohaté zážitky a tak sa v knihe máte možnosť dozvedieť detailné podrobnosti o živote bezdomovca v Bratislave. Pouličného diviaka nájdete v našej ponuke aj s venovaním a podpisom priamo od autora, prípadne môžete kontaktovať priamo autora alebo sa s ním stretnúť v Bratislave :)

 

Ak aj vy patríte k fanúšikom kníh Dominika Dána, určite ste zaregistrovali štýl humoru, ktorý v príbehoch používa.

Hlavných hrdinov jeho kníh tvorí skupina detektívov z oddelenia vrážd a aj keď riešia tie najzávažnejšie zločiny, autor na odľahčenie používa špecifický druh humoru.

Postupne by sme vám chceli prinášať rôzne vtipné hlášky z kníh Dominika Dána. Na akej ste sa naposledy pobavili vy?


?„Sviatky hojnosti“ alebo „v jednoduchosti je krása“?


K napísaniu tohto príspevku nás inšpirovala dáma, ktorá je autorkou knihy a denníka, ktorý sa zaujíma o minimalizmus, a sama ním žije. Ja osobne nemám rada nálepky, a preto je mi príhodnejšie použiť slovo „jednoduchosť“ lebo v tej je krása? Spomínanou autorkou je teda Andrea Richardson, ktorá žije minimalizmom, a napísala o tom knihu, ktorá ma inšpirovala najprv k uprataniu, a neskôr aj k napísaniu tohto mini článku? ➡️ Odkaz na knihu a denník nájdete pod týmto príspevkom, ale vráťme sa späť k téme⬅️


Minimalistický balíček



Minimalistický domov



Minimalistický denník



Vianočné tipy - Auraknihy


Tak, ako každá kniha, aj táto sa k nám dostala priamo v ten najvhodnejší a pravý čas...? Dnes je už tisíc článkov a príspevkov od tisíc rôznych autorov, pomaly všetci radia akým spôsobom žiť, všetci sú duchovne nastavení, zasvätení, zmeditovaní, a snažia sa ukázať cestu, minimálne tu svoju, a človek začína byť z toho tak trochu zmätený?

Máme pred sebou obdobie, ktoré mnohí z nás považujú za to najkrajšie v roku...Vianoce? Poznáme to, asi väčšina z nás...stres v práci➡️ končiaci sa kalendárny rok, domácnosť, darčeky, nákupy, upratovanie, deti, príprava všetkých jedál, nákupné centrá, milióny uponáhľaných ľudí...kde je potom tá „pokojná“ atmosféra Vianoc? Kedy to všetko stíhať, mať stále tieto stresy, tlaky, dokedy to vydržať? Akým spôsobom sa nenaháňať, nemíňať ani to čo reálne nemáme, na veci ktoré ani v podstate nepotrebujeme, nezadlžovať sa pre jeden deň v roku, vyvárať „tony“ jedál, ktoré nakoniec aj tak skončia v koši, prejedať sa, potom to ľutovať, predbiehať sa jeden pred druhým?

Zastavme sa...ale zastavme sa hlavne v sebe. Vo svojom vnútri. Nekonajme automatizovane ako roboti, prečo aj? Prečo nás tlačia do darčekov obchodné centrá, reklamy, videá, spoločnosť? Prečo sa potrebujeme porovnávať s druhými, konkurovať si? Koho to v konečnom dôsledku zaujíma? Rozhodujeme o tom naozaj my ako vedomé bytosti alebo naše ego??

Zjednodušme sa v hlave, v sebe samých...svet pôjde ďalej, ak napečiem len jeden pekáč miesto piatich, pôjde ďalej ak si vypnem mobil a neskontrolujem facebook a pracovné emaily, pôjde ďalej ak nenakúpim desať nepotrebných darčekov namiesto jedného, vedome vybratého, ak nebudem mať dvojmetrový stromček a na ňom milión umelín... Darujme si zážitky, spoločný vedomý čas, hrajme sa, buďme deti, poďme do lesa, urobme anjelov v snehu, poďme na chatu, variť guľáš, vychutnávajme si ticho, vychutnávajme si smiech a varené víno, atmosféru, oblohu, hviezdy a vločky! Vráťme sa viac k prírode, vedomejšie jedzme, menej vyhadzujme, neupínajme sa na materiálne veci (okrem kníh samozrejme?), vráťme sa k jednoduchosti, k našim starým a prastarým rodičom, ktorí naozaj nepotrebovali tak veľa a boli šťastnejší a bez toľkého stresu, tešme sa z maličkostí, a veľkosti „obyčajných“ dní, z prítomnosti iných ľudí, z prítomnosti zvierat, prírody?

V konečnom dôsledku, by sme sa rada vrátila na začiatok tohto príspevku....všetko je len cesta, ktorá nás má priviesť, a zmeniť niečo v nás = ak to chceme, ak to potrebujeme = a možno tá jednoduchosť bude práve tou cestou pre vás, minimálne a maximálne pre zamyslenie?

Krásne dni priatelia❤️

Lenka pre Auraknihy - knihy, ktoré majú dušu

Strana 1 z 10