Juraj Červenák a jeho tvorba




Čo sa dozviete v tomto článku?

 


O autorovi Juraj Červenák


Je to stredoslovenský spisovateľ, ktorý so svojím pseudonymom Thorleif Larssen získal mnoho ocenení. Z jeho najznámejších diel poznáme romány o Conanovi, cyklus Černokňažník, cyklus Bohatier, historické detektívny z obdobia protitureckých vojen, či dobrodružstvá kapitána Bathoryho. Aj to však je len zlomok Červenákovej tvorby.

Narodil sa 16. júna 1974 v Žiari nad Hronom, ale väčšinu života prežil v Banskej Štiavnici. Z jeho školských čias vieme, že ukončil gymnázium, ale na vysokú školu ho nezobrali. Ako vysvetlenie, prečo autor komentuje: „bytostný odpor k učeniu a chronická lenivosť“.


Juraj Červenák - tvorba a ocenenia


Jeho prvým žánrom bol román, ktorý bol o Dobrodružstvách Toma Liggreta (rok 1983). Okrem písania kníh sa taktiež venuje aj vlastným časopisom. Dodnes je redaktorom časopisov ako napríklad Fantázia, Pevnosť, DVD Mag, Blokbaster a iné.

Jeho prvé debutové dielo bolo publikované v roku 1993 a od roku 2005 je profesionálnym spisovateľom a publicistom. Jeho najnovším dielom je Lovec čertov, ktorá je deviatou knihou zo série historických detektívok o kapitánovi Steinovi a notárovi Barbaričovi.

V roku 1999 získal ocenenie O najlepšiu fantasy s poviedkou Krvavý oheň z cyklu o Čiernom Roganovi. V roku 2003 získal cenu za najlepšiu poviedku roka, v roku 2005 cenu Akadémie Science Fiction, Fantasy a Hororu, v roku 2008 rovnaké ocenenie za dielo Biela veža a taktiež aj v roku 2011 dostal rovnaké ocenenie za knihu Diablová pevnosť z edície Dobrodružstvá kapitána Bathoryho.



Knihy Juraja Červenáka podľa jednotlivých knižných sérií



Romány o Conanovi

1994 – Conan a stíny Hyrthu
2000 – Conan nelítostný
2002 – Conan a svatyně démonů
2004 – Conan a dvanáct bran pekla


Cyklus Černokňažník

2003 – Černokňažník: Vládca vlkov
2004 – Černokňažník: Radhostov meč
2005 – Černokňažník: Krvavý oheň - Čierny Rogan putuje na čarami nasiaknutú Kančiu horu, kde ho v svätyni jeho predkov čaká Krvavý oheň, žriedlo nevýslovnej moci.
2006 – Černokňažník: Vojna s besmi (zbierka poviedok)
2012 – Čierny Rogan: Zlato Arkony 1
2013 – Čierny Rogan: Zlato Arkony 2
2016 – Čierny Rogan: Prízraky na Devíne


Cyklus Bohatier

2017 – Oceľové žezlo - Prvý diel veľkolepej historickej fantasy z čias Kyjevského kniežatstva, kedy na pozadí vojenských výprav kniežaťa Svjatoslava vznikla legenda o udatných bohatieroch.
2017 – Dračia cárovná - Iľja a jeho druhovia musia opäť bojovať s dračími čarami i s temnotou, ktorá nakazila zradné srdce v ich vlastných radoch.
2018 – Horiaca ríša - Chazarská ríša niekoľko storočí ovládala pobrežia Kaspického mora a dolný tok Volgy a Donu. Jej sláva sa však chýli ku koncu.
2019 – Biela veža - Záver epickej historickej fantasy série o výprave kyjevského kniežaťa Svjatoslava proti Chazarskej ríši a kaukazským kmeňom.


Dobrodružstvá kapitána Báthoryho

Turecké vpády na územie Rakúsko-Uhorska sú v plnom prúde. Kapitán Bathory - známy "turkobijec" - sa dostáva do nepríjemnej situácie, keď sa mu jeden turecký rod chce pomstiť za smrť príbuzného. Unesú mu syna a tak sa Bathory vydáva na výpravu, aby syna zachránil.

Na svojej púti zažije veci uveriteľné, ale častejšie však tie neuveriteľné.

Fantasy edícia nás sprevádza obdobím protitureckých vojen na území Rakúsko-Uhorska, zavedie nás do kútov Chorvátska, ale aj na Slovensko.

Podarí sa Bathorymu svojho syna zachrániť? Čo všetko ho na tejto ceste postretne?

2010 – Strážcovia Varadína - Epos o protitureckých vojnách v Uhorsku, Sedmohradsku, Chorvátsku a Stredomorí v druhej polovici 17. storočia.  
2010 – Brána Irkally - Druhý diel z edície Dobrodružstvá kapitána Báthoryho.
2011 – Diablová pevnosť - Epické vyvrcholenie úvodnej trilógie cyklu Dobrodružstvá kapitána Báthoryho.
2015 – Železný polmesiac - Štvrtá časť cyklu Dobrodružstvá kapitána Báthoryho.  
2018 – Hradba západu - Spletitý román o najkrvavejšej vojne, aká sa kedy odohrala na území dnešného Slovenska, uzatvára príbeh viacerých postáv z epickej ságy o dobrodružstvách kapitána Báthoryho.

Juraj Červenák - Kapitán Bathory


Cyklus Stein a Barbarič

Historické detektívky z obdobia protitureckých bojov na prelome 16-17. storočia. Knižná séria začína knihou Mŕtvy na Pekelnom vrchu, v ktorej je vojnový kapitán Joachim Stein vyslaný vyriešiť záhadné okolnosti do banského mesta Banská Štiavnica a zabrániť zradcom, aby pomohli tureckým vojskám vpadnúť do mesta. Ako pomocník mu je pridelený Bohdan Jaroš a v Banskej Štiavnici sa stretávajú s notárom Barbaričom a stane sa z nich trojica vyšetrovateľov, o ktorých chýr sa šíri celým Uhorskom.

Postupne sú povolávaní k najrôznejším záhadám a spiknutiam voči vrchnosti.

2013 – Mŕtvy na Pekelnom vrchu (Banská Štiavnica) Spracované aj ako rozhlasová hra. Vojnového veterána Steina vyšlú do Štiavnice odhaliť zradcu, ktorý sa chystá nepriateľom ukázať tajnú cestu do dobre opevneného mesta.
2014 – Krv prvorodených (Praha) Historickú Prahu trápi únosca, ktorý vraždí prvorodené deti významných hodnostárov a na telách obetí zanecháva mystické znaky. 
2015 – Ohnivé znamenie (Bratislava) Notár Barbarič na svojej ceste náhodou natrafí na úkryt lupičov, ktorí prepadávali kupcov a unášali ich dcéry. Bez pomoci Steina a Jaroša sa však nezaobíde.
2016 – Diabol v zrkadle (Viedeň) Obeťou sprisahania sa stane sám arcivojvoda Matej Habsburský. Kým lekári bojujú o jeho život, Stein, Barbarič a Jaroš v uliciach Viedne a blízkom okolí pátrajú po neúprosnom vrahovi.
2017 – Vlk a dýka (Hrad Sitno) Z hlavných postáv vystupuje len Matej Barbarič, ktorý rieši prvýkrát prípad na vlastnú päsť a vyšetruje záhadný zločin na hrade lúpežných rytierov.
2019 – Les prízrakov (Hrad Strieborná skala a Trutnov) Z hlavných postáv vystupuje len Joachim Stein a seržant Bohdan Jaroš.
2020 – Anjel v podsvetí (Plzeň) V Prahe vyčíňa mor a cisár Rudolf II. sa aj s celým dvorom presťahoval do Plzne.
2021 – Pre hrsť dukátov (Kremnica) Z Kremnickej mincovne zmiznú raznice a navyše sa tu potuluje tajomný lúpežník a necháva po sebe znamenia - pávie pierka.
2023 – Lovec čertov (Trnava) Deviata kniha z cyklu kapitán Stein a notár Barbarič. Po udalostiach v Plzni Bohdan Jaroš prestal veriť, že sa ešte niekedy stretne so Steinom a Barbaričom.

Juraj Červenák - Stein-Jaroš-Barbarič


Z jeho noviel a poviedok uvedieme napríklad:

Oko netvora temnôt (1996)
Na piaď chlap, na lakeť brada (1998)
Za Hronom temný les… (2004)
Sekera z bronzu, rúno zo zlata (2008)
Juraj Červenák - Štrkáč Callahan (2008) - Divoký západ ako sa patrí, plný napínavých prestrelok a fantasy prvkov, ako sa na Juraja Červenáka patrí.
Juraj Červenák - Legendy zlatého mesta