Kompletná zbierka kníh od autora Jo Nesbo z edície Harry Hole - Severské TOP krimi príbehy.




Autor Jo Nesbo je milovníkom napínavých detektívnych príbehov asi známy a netreba jeho tvorbu veľmi predstavovať.

Ak by sa však predsa našiel nováčik, ktorý sa ešte nedostal do styku s autorovou tvorbou, ponúkame pár slov o tomto spisovateľovi a hudobníkovi z Nórska.

Narodil sa v Osle a vyrastal v Molde. Vyštudoval ekonomický odbor a neskôr pracoval ako novinár a burzový maklér. V súčasnosti sa venuje hlavne písaniu kníh a činnostiam, ktoré s tým súvisia - besedy, cestovanie za fanúšikmi a samozrejme jeho tvorba.

Píše hlavne napínavé detektívne krimi príbehy - najznámejšia je edícia, v ktorej ako hlavný hrdina vystupuje detektív Harry Hole. Ale okrem toho napísal aj zopár kníh, ktoré s detektívom Harry Hole nesúviseli a dokonca má na konte aj pár kníh pre deti.


Jo Nesbo - filmy


Ak ste fanúšikmi aj filmových verzií ku knihám, na motív jeho kníh boli natočené filmy: Lovci hláv (Headhunters) a Snehuliak (Snowman).


Vlastný príbeh s knihou Snehuliak


S knihou Snehuliak máme aj osobnú skúsenosť, keď jedna naša známa začala čítať túto knižku. Jej priateľ ale netušil, čo číta - inými slovami ani sa nad tým nezamýšľal. Videl, že si niečo číta a on šiel na svoj dvor pri dome. Zhodou okolnosti bola vtedy neskorá jeseň a už sa objavili aj nejaké stopy snehu. Síce vlastné deti nemali, ale v ňom sa prebudilo vnútorné dieťa a rozhodol sa postaviť snehuliaka aspon z toho snehu, ktorý mal na dvore, aby ho len tak nemusel odhadzovať, že mu nakoniec aj ušetrí prácu. Asi nemusíme vysvetľovať, aký šok zažila jeho priateľka, keď si pri čítaní knihy spravila pauzu, náhodou sa pozrela z okna a v ich záhrade stál snehuliak! Znie to možno vymyslene, desivo, či smiešne, ale reálne sa to stalo :)


Ešte zopár zaujímavosti o autorovi Jo Nesbo


V rodnom Nórsku sa predalo viac ako 2 milióny jeho kníh a jeho diela boli preložené do viac ako 40 jazykov. Za svoju tvorbu získal mnoho ocenení, ako napríklad Glasnyckeln pre najlepší škandinávsky kriminálny román roku 1998 (Netopierí muž) a cenu Nórskych knižných klubov pre najlepší nórsky kriminálny román vôbec (Zrada).

Knihy v slovenskom jazyku vydáva vydavateľstvo IKAR. V roku 2015 potešil aj slovenských fanúšikov, keď navštívil Slovensko a absolvoval tu atogramiádu a besedu.

A keďže Jo Nesbo je aj veľký fanúšik a nadšenec horolezectva, ďalšie dva dni potom strávil lezením vo Vysokých Tatrách.

Aby sme ešte nezabudli aj na hudobných fanúšikov - Jo Nesbo pôsobí aj v hudobnej skupine Di Derre - hrajú niečo na štýl PopRock.


Jo Nesbo a knižná séria Harry Hole


Ústrednou postavou väčšiny románov je detektív Harry Hole. Svoju prvú detektívku napísal v roku 1997 pod názvom Netopierí muž (originálny názov knihy - Flaggermusmannen), za ktorú získal aj ocenenie, ako najlepší škandinávsky krimi román.

Jo Nesbo - Harry Hole

Jo Nesbo a jeho knižná séria s detektívom Harry Hole, usporiadané podľa odporúčaného poradia na čítanie:

1) Jo Nesbo - Netopierí muž (originálny názov - Flaggermusmannen) - SK vydanie 2014
Prvá autorova detektívka, v ktorej detektíva Harry Hole pošlú do Austrálie, aby pomohol objasniť vraždu mladého dievčaťa.
2) Jo Nesbo - Šváby (originálny názov - Kakerlakkene) - SK vydanie 2015
Dej sa odohráva v Bangkoku, kde v jednom bordeli nájdu zavraždeného nórskeho veľvyslanca. Do chrbta má zabodnutý nôž a v taške fotografie s detským pornom. Vyšetrovanie bude mať na starosti Harry Hole.
3) Jo Nesbo - Zrada (originálny názov - Rødstrupe) - SK vydanie 2008
Harry Hole odhalí stopu, ktorá vedie k nórskym vojnovým veteránom, bojujúcim v druhej svetovej vojne na strane fašistov pri Leningrade.
4) Jo Nesbo - Bohyňa pomsty (originálny názov - Sorgenfri) - SK vydanie 2010
Harry vyšetruje lúpež a vraždu. Na kamerovom zázname z prepadu počuť vrahov hlas a nakoniec aj vraždu ženy, ktorá mala vraha obslúžiť.
5) Jo Nesbo - Diablova hviezda (originálny názov - Marekors) - SK vydanie 2010
Polícia našla zavraždenú ženu s odseknutým prstom na ruke. Harry Hole dostáva ešte poslednú šancu.
6) Jo Nesbo - Spasiteľ (originálny názov - Frelseren) - SK vydanie 2012
Nájomný chorvátsky vrah pri pohľade do ranných novín zistí, že zastrelil nesprávneho človeka. Návrat do vlasti sa odkladá, zadanú úlohu je potrebné dokončiť.
7) Jo Nesbo - Snehuliak (originálny názov - Snømannen) - SK vydanie 2012/2017
Za posledných desať rokov sa stratilo jedenásť žien, a to vždy presne v deň, keď napadol prvý sneh. Na mieste zmiznutia stál snehuliak.
8) Jo Nesbo - Pancierové srdce (originálny názov - Panserhjerte) - SK vydanie 2013
V nórskych médiách sa šíria poplašné správy. Našli sa dve mŕtve ženy utopené vo vlastnej krvi. Vrah po sebe nezanechal stopy.
9) Jo Nesbo - Prízraky (originálny názov - Gjenferd) - SK vydanie 2013
V Osle sa objaví nová droga violín. Harry Hole rieši prípad vraždy narkomana, prenasledujú ho však prízraky vlastnej minulosti.  
10) Jo Nesbo - Polícia (originálny názov - Politi) - SK vydanie 2014
Kto trestá políciu za zbabrané vyšetrovania? Neexistujú žiadne stopy a ani najlepší policajný inšpektor Harry Hole nie je k dispozícii.
11) Jo Nesbo - Smäd (originálny názov - Tørsten) - SK vydanie 2017
V tomto príbehu sa detektív Harry Hole, ktorý si užíva rodinný život mimo oddelenia vrážd opäť zapája do vyšetrovania.
12) Jo Nesbo - Nôž (originálny názov - Kniv) - SK vydanie 2019
V dvanástej časti krimisérie si Harry Hole siahne na dno.
13) Jo Nesbo - Krvavý mesiac (originálny názov - Blodm?ne) - SK vydanie 2023
Harrymu sa rozpadol celý život a jediný únik nachádza na dne pohárika. Je odhodlaný upiť sa na smrť.