Remeslo a remeselná výroba patria k základným medzníkom v dejinách ľudskej civilizácie. Každá krajina, v niektorých dokonca len región či oblasť, sú typické výskytom jedinečných prvkov umenia, ktoré vychádzajú z dlhoročnej tradície.

Medzi takéto prvky kultúry patrí aj "modrotlač" - spracovanie ľanu, výroba plátna, jeho farbenie indigom a hlavne predaj konečnému spotrebiteľovi, ktorý sa nachádzal vo všetkých krajinách bývalého Uhorska, ale aj za jeho hranicami - Balkán, Turecko, Moldavsko, na Blízkom východe (dnešný Libanon a Izrael), dokonca aj v Alexandrii a v Egypte.

Modrotlačou nazývame látku zafarbenú tmavomodrým farbivom (voláme ho indigo) a zdobenú vzormi odtlačenými pomocou špeciálnej techniky. Pri výrobe sa ako textília používalo najčastejšie plátno. Farbilo sa tiež napríklad na ľan, hodváb alebo bavlnu.

Najstaršia modrotlačová látka na Slovensku pochádza z roku 1783. Vzor predstavuje rokokovú dámu hrajúcu na harfe a pána pískajúceho na flaute. Medzi spomenutým vzorom sa pravidelne opakuje nápis „In Kremnitz 1783“.

Modrotlač sa začala používať aj pri odievaní a v domácnosti. Zhotovovali z nej ženské súčasti odevov, najmä sukne, zástery, veľké i malé šatky na hlavu a plecia. Rovnako bola obľúbeným materiálom používaným v ľudovom interiéri: vynikala na perinových obliečkach, na prikrývkach, závesoch

Modrotlačna Slovensku a dielne, kde sa spracovávala, boli sústredené v oblastiach, kde sa modrotlač najviac uplatňovala v ľudovom odeve.

Modrotlač na Slovensku

Svedčí o tom bohatá modrotlačiarska tradícia v Banskej Bystrici – Radvani, kde od konca 18. storočia fungovala známa dielňa Beniačovcov, rovnako znamenití boli farbiari z Liptova, Spiša, zo Zvolena, Brezna, Detvy, Martina, Mošoviec aj jedna z najväčších – Roštárova farbiarska dielňa zo Slovenskej Ľupče.

Všetky spomenuté, i mnohé nemenované, postupom času zanikli. Najväčšími hmotnými dokladmi o ich existencii sú pracovné nástroje, vzorkovnice, vybavenie farbiarskych dielní a najmä modrotlačové formy uchovávané v etnografických zbierkach slovenských múzeí. K tomu samotné finálne výrobky – súčiastky tradičného ľudového odievania a bývania – to všetko podáva zreteľný dôkaz o úžasnom umení a remeselnom fortieli ľudových remeselníkov

Kniha o hornooravskom plátenníctve s názvom S modrotlačou do sveta vyšla s podporou Fondu na podporu umenia SR a môžete si ju kúpiť v našom kníhkupectve Auraknihy.sk
Ďalšia kniha o modrotlači - Modrotlač na Slovensku od autorky Oľga Danglová.
Autorka Oľga Danglová je známa aj ďalšou svojou publikáciou s názvom Výšivka na Slovensku. A nedá nám nespomenúť aj ďalšie známe slovenské remeslo - Drotárstvo - Veľká kniha o slovenskom drotárstve.