Veronika Hurdová a jej tvorba

Spisovateľka Veronika Hurdová ovdovela vo veku tridsaťdva rokov. Keď jej manžel po úraze náhle zomrel bola vo štvrtom mesiaci tehotenstva s ich tretím dieťaťom. Zatiaľ čo dovtedy život s humorom zvláda ľavou zadnou, teraz nevedela, ako má ďalej žiť. Bola samozrejme zúfalá a dodnes je z toho smutná, no časom sa v nej niečo zlomilo a snažila sa prežiť každú chvíľu so svojimi troma deťmi ešte viac naplno, ako doposiaľ. Vo svojom vnútri začala byť napriek všetkému šťastná. Smrť prestala považovať za zlú, konečnú a začala ju brať ako láskyplnú, zmierlivú a obohacujúcu. Vďaka svojim skúsenostiam chcela aj ľuďom vysvetliť, že smrť do nášho života patrí a dokázať že aj po strate blízkej osoby môžeme byť šťastní - skúsenosti napísala v knihe Moje milá smrti.

Veronika Hurdová - Moje milá smrti


Veronika Hurdová a jej blog Krkavčí matka

Dnes je Veronika Hurdová spisovateľka a autorka úspešného blogu o rodičovstve a deťoch s netradičným názvom Krkavčí matka. Založila ho po dvoch rokoch na materskej dovolenke, keď zacítila potrebu podeliť sa o svoje zážitky z materstva aj s niekým iným než len so svojimi priateľmi. Spočiatku išlo len o srandičky a skeče z jej života matky. Až neskôr sa z jej stránky stal ozajstný blog o rôznych rodičovských témach.

Veronika Hurdová píše o slobodnej výchove, ktorá môže byť inšpiráciou pre ľudí, ktorým autoritatívne prístup nesedí, ale vychovávať svoje deti bez tvrdých pravidiel sa boja. Svojim čitateľom sa snaží ukázať, že vychovávať slobodné no zároveň zodpovedné deti sa dá aj bez kriku a tvrdej ruky a zároveň aj bez sebaobetovania alebo sebazaprenia. Že stačí byť deťom dobrým sprievodcom, ktorý nestráca zmysel pre humor.

Prostredníctvom blogu Krkavčí matka, ktorý sa za tri roky svojej existencie stal najčítanejším českým blogom o materstve, zdieľa svoj optimistický pohľad na svet a jej myšlienky dnes inšpirujú a bavia desaťtisíce čitateľov.

O všetkých tých zábavných situáciách, s ktorými sa pri výchove svojich detí každý deň stretáva nepíše len na blogu ale aj vo svojej knihe s rovnakým názvom Krkavčí matka, ktorá je v podstate inšpirovaná jej blogom, je akousi jeho knižnou podobou.

O materstve a výchove detí napísala viacero kníh. Ako sa však na to pripraviť a prežiť tehotenstvo popisuje citlivo, no vtipne prostredníctvom ilustrácií v knihe Jak přežít těhotenství.


Knihy (nielen) pre deti od autorky Veronika Hurdová

V bohatej literárnej tvorbe Veroniky Hurdovej si svoje miesto nájdu nielen rodičia, ale aj ich deti pre ktoré píše v prvom rade poučné, no zároveň rozprávky plné vtipov. V knihe Bylo nebylo doopravdy pretvorila sedem tradičných rozprávok s cieľom odovzdať deťom správne hodnoty a zároveň ich motivovať k zamysleniu.

Nájdete v nej tieto rozprávky:

- Perníková chalúpka (o tom, ako nie je dobré súdiť druhých podľa prvého dojmu)

- Červená Čiapočka (o tom, ako je dôležité vedieť niesť zodpovednosť za vlastné rozhodnutia)

- Snehulienka a sedem trpaslíkov (o kráse, ktorá nie je vidieť, ale je o to pôvabnejšie)

- Šípková Ruženka (o kráse robiť to, čo nás napĺňa, dáva nám zmysel a druhým prináša úžitok)

- Dvanásť mesiačikov (o umení oceniť prítomný okamih a radovať sa z toho, čo práve je)

- O Zlatej rybke (o tom, že veci, ktoré skutočne chceme, už často dávno máme)

- Popoluške (o význame žiť život tak, ako chceme my, nie iní)

Ďalšou jej rozprávkovou knihou je príbeh O naivním prasátku, ktoré deťom poradí ako sa majú v rôznych situáciách zachovať.

Prasiatko sa postupne stretáva s témami ako:

- homosexualita (O Jasnom Žaluďovi a Drsnej Bukvici),

- staroba (O Vyzobanej Slnečnici),

- drogy (O Čarovnej Hube a Veselej Makovici),

- rasizmus (O Čiernej Ovci a Bielej Vrane)

- a korupcia (O Nenásytnom Sysľovi a Krtkovi Tunelárovi)


Detské knihy od autorky Veronika Hurdová v slovenskom jazyku

Teraz rozprávkové knižky od autorky Veronika Hurdová u nás nájdete aj v slovenskom jazyku:

Veronika Hurdová - O naivnom prasiatku

Veronika Hurdová - Kde bolo, tam bolo, takto to bolo

Vtáča menom Vtáča

Balíček kníh Veroniky Hurdovej


Veronika Hurdová a jej knihy


2013 – Jak přežít těhotenství

2016 – Bylo nebylo doopravdy (slovenská verzia Kde bolo, tam bolo, takto to bolo)

2016 – O Naivním Prasátku (slovenská verzia O naivnom prasiatku)

2017 – Krkavčí matka?

2017 – Moje milá smrti

2019 – Vtáča menom Vtáča

2020 – Agnes a zakázaná hora

2021 – Veronika Hurdová - Agnes a ostrov Stínů

2022 – Veronika Hurdová - Božidara