Čo v prípade, ak ste prečítali všetky knihy od autora Dominik Dán alebo čo s použitými knihami, ktoré už nepotrebujte?


Ak patríte do skupiny fanúšikov, ktorí už prečítali všetky knihy od autora Dominik Dán, najnovšiu už majú rezervovanú v predpredaji a na horúcu novinku netrpezlivo čakajú, je isté že:

"Máte celkom slušnú zbierku kníh!"

Tá si však vyžaduje priestor na jej uskladnenie vo vašej osobnej knižnici. Knihy od autora Dominik Dán sú zatiaľ stále bežne dostupné a aj keď sa sem tam stane, že niektorá zo starších titulov sa vypredá, vydavateľstvo Slovart rýchlo spraví dotlač, takže vaša zbierka asi nebude mať veľkú zberateľskú hodnotu (iné to je v prípade ak vlastníte limitovanú edíciu kníh od autora Dominik Dán, ktorá je číslovaná. Tá môže mať pre zberateľov hodnotu). Môžete síce počkať, kým sa všetky vypredajú a časom možno nadobudne na hodnote, ale asi to nebude vaša šanca ako zarobiť prvý milión.

Existuje však pár tipov, čo s použitými knihami, ktoré už nepotrebujete - nemusí ísť len o knihy od Dominika Dána, ale rôzne, ktoré ste už prečítali a nepotrebujete ich.

V tomto článku vám poskytnem zopár rád a tipov, ak máte radi tvorbu autora Dominik Dán, ale patríte do skupiny, ktorej neostáva nič iné, ako čakať na jeho ďalšiu novinku. Spomenuté postupy je možné uplatniť aj pri iných knihách, ktoré máte doma a už vám iba na ne sadá prach.


Čo s knihami, ktoré ste už prečítali a nepotrebujete:


1) Predaj kníh pomocou internetovej inzercie

Bazar a bazos

Medzi najznámejšie internetové portály, ktoré sú zamerané na predaj ľubovoľných produktov patria bazar.sk a bazos.sk. Nemusíte sa registrovať, stačí zadať inzerát a ten sa potom zobrazuje prípadným záujemcom. Ak si to môžete dovoliť, inzeráty sa dajú za príplatok aj TOPOVAŤ - to znamená, že sa budú zobrazovať pre danú kategóriu na vyšších pozíciách. Algoritmus ale presne nevieme, závisí od sumy, ktorú investujete a dátumu zverejnenia inzerátu.

Čarovná polička

Čarovná polička je databáza kníh, kde sa môžete zaregistrovať a potom pridať, či máte záujem o knihu alebo chcete nejakú knihu predať. Stačí zadať názov knihy alebo autora a zobrazia sa vám výsledky, či knihu niekto predáva alebo má o ňu záujem. Viete ho tak potom osloviť.

Národný antikvariát

Národný antikvariát je miesto, kde sa môžete registrovať a pridávať svoje inzeráty s ponukou kníh, ktoré by ste chceli predať.

Inzercia na sociálnych sieťach

Na stránke Facebook existuje mnoho skupín zameraných na nákup a predaj nových alebo použitých kníh. Niektoré sú všeobecné, iné zamerané na konkrétnu oblasť (medicínska literatúra, motivačná, ezoterická a podobne). Stačí poslať žiadosť o pridanie do skupiny a môžete predávať alebo nakupovať knihy, ktoré vás zaujímajú. Upozornenie - odporúčame dodržiavať pravidlá jednotlivých skupín, lebo vás môžu administátori zo skupinky vyradiť. Takže si predtým, ako začnete pridávať svoje inzeráty - naštudujte pravidlá danej skupiny. Vyhnete sa tak zbytočným komplikáciám a nepríjemnostiam.

2) Požičanie knihy známemu

Ak sa chcete knihy zbaviť, stačí ju jednoducho požičať známemu. Existujú dôkazy a evidujeme viacero prípadov, keď sa požičaná kniha nevrátila späť pôvodnému majiteľovi, takže za pokus to stojí aj takto.

3) Darujte knihu miestnej knižnici

Tento článok je zameraný hlavne na to, ak ste už prečítali všetky knihy od autora Dominik Dán, takže táto možnosť platí špecificky pre tento prípad (ale určite by sa vo vašej knižnici potešili aj iným pekným knižkám). Z vlastných skúseností vo viacerých knižniciach môžeme potvrdiť, že na požičanie knihy od Dominika Dána (hlavne ak išlo o práve vydanú novinku), bolo nutné vždy čakať. Takže dobrých Dánov nie je nikdy dosť, môžete osloviť knižnicu alebo knižnice vo vašom okolí a knihu im darovať.

4) Antikvariáty

Ak by ste však chceli z vašich "voľných" kníh vyťažiť niečo viac a speňažiť ich, okrem inzercií môžete osloviť aj antikvariáty, či by mali o vašu zbierku záujem. Najväčší zoznam antikvariátov nájdete na stránke muj-antikvariat.cz, prípadne môžete použiť zoznam firiem na stránke katalógu zoznam.sk alebo postačí aj klasický google.

5) Výmena kníh

Populárna je aj výmena kníh za iné, ktoré ste ešte nečítali. Knihobežník (pozrite aj náš článok o knižných búdkach na Orave - knižné búdky na Orave), schránky,do ktorých dáte svoju knihu a vymeníte za inú, prípadne sa stránke facebook bola v istom období obľúbená aj reťazová metóda, keď človek poslal knihu niekomu inému, uviedol svoje údaje a časom sa jemu vrátili iné knižky. Stalo sa, že ste poslali jednu, ale mohlo sa vám vrátiť aj viac.

6) Knihy ako dekorácia

Na stránke youtube alebo za pomoci google nájdete mnoho vecí, ako použiť starú alebo nepotrebnú knihu. Niektoré reštaurácie alebo kaviarne si nimi zapĺňajú poličky, aby dodali svojim priestorom "retro" dizajn a ich zákazník sa tam cítil ako doma.

Ak sa však rozhodnete využiť knižky, ktoré už nepotrebujete akokoľvek, majte k nim vždy úctu a neničte ich zbytočne. Každá knižka má svoj príbeh, každý knižka má svoju "auru" a preto si zaslúži, aby bola v dobrých rukách.

Zatiaľ ste sa dozvedeli však len to, ako sa zbaviť vašej zbierky, ale nevyriešil sa tým problém, čo ďalej.

Môžeme ponúknuť pár tipov na dobré detektívky od slovenských alebo svetových autorov.


Podobné knihy ako Dominik Dán



Krimi zo slovenského prostredia:

Jozef Karika a jeho slovenské krimi - ak vás zaujíma slovenské prostredie a krimi príbehy, ktoré sa odohrávali u nás, zaujímavé sú napríklad mafiánske knihy od autora Jozef Karika. Autor knihy opisuje tiež autenticky a uveriteľne, že by sa to takto mohlo odohrať, ale väčšinou obsahujú zámerne prehnané veci, ktoré autor do kníh vloží. Možno sa jedná o koniec, aký by autor chcel aj v skutočnosti? Jeho knihy popisujú ľudské vlastnosti, akými sú závisť, chamtivosť a túžba po moci. Vzostup a pád rôznych mafiánov na Slovensku, ktorých si síce vymyslel, ale kľudne niečo podobné mohlo fungovať. Ako vznikali takéto mafiánske skupinky, ich spájanie a spory, vybavovanie si účtov, morálny úpadok, totalita, privatizácia, prostitúcia, drogy a násilie - v niektorých prípadoch až zvrátené - to všetko nájdete v jeho knihách.


Porovnanie kníh Jozef Karika vs. Dominik Dán


Výhody:

- knihy od autora Jozef Karika sú zasadené v podobnom časovom období ako knihy od autora Dominik Dán. Nezameriava sa však na prácu detektívov a polície, ale skôr na tú opačnú stránku, kde prevláda násilie, zločin, závisť, túžba po moci, klamstvá, prostitúcia, pornografia, drogy a podobne. Ale aj v jeho knihách môžeme vidieť praktiky tajnej služby, privatizáciu po revolúcii, fungovanie politikov, známe politické kauzy, ktoré sa na našom území odohrali, ako si vybavovala mafia svoje účty, ako vznikali mafiánske skupiny, ich súperenie a neraz aj tragické konce, ktoré si často žiaľ vyžiadali aj nevinné obete. To všetko písané precízne, autenticky, formou deja, ktorý sa ľahko číta, takže čitateľa určite zaujme. A je doplnený aj o autorovu fantáziu.
- dej je písaný ľahko, zrozumiteľne a hlavne pútavo
- dej je zo slovenského prostredia - najmä z okolia Ružomberka, ale aj Bratislavy, Košíc a iných - ak ste sa niekedy pohybovali po miestach, ktoré v knihách opisuje, viete si názorne predstaviť, ako sa dej knihy odohrával

Nevýhody:

- autor nemá na konte až toľko kníh ako Dominik Dán, takže ich dokážete zvládnuť pomerne rýchlo
- na rozdiel od kníh Dominika Dána, ktoré pôsobia väčšinou úplne autenticky a uveriteľne, Jozef Karika dáva väčší priestor svojej fantázie a aj známe kauzy ukončí po svojom. Nie je to negatívne hodnotenie autorovej tvorby, práve naopak, ale nám sa jedná o porovnanie kníh s tvorbou Dominika Dána a zarytého čitateľa jeho kníh by to mohlo zaujímať.

A na záver ešte ku tvorbe Jozefa Kariku - nie je to výhoda ani nevýhoda alebo je to výhoda a pre niekoho možno nevýhoda - ak Dominik Dán používal vulgarizmy, tak Karika je v tomto "kráľ". Autor si servítku pred ústa určite nekladie a rôzne situácie v knihách opisuje úplne detailne - či sa jedná o vraždy, bitky alebo rôzne erotické vsuvky (minimálne v Mafiánskej trilógii od autora Jozef Karika sú detaily popísané veľmi brutálne - dalo by sa to prirovnať ku knihe Beštia od autora Dominik Dán, v ktorej vyčíňal masový vrah Ondrej Rigo). Niekoho to môže odradiť, niekoho zaujať. Každopádne knihy od autora Jozef Karika určite stoja za skúšku.

Knihy od autora Gustáv Murín - tento autor opisuje fakty na základe dostupných zdrojov, ktoré sa odohrali v slovenskom podsvetí v deväťdesiatych rokoch až po súčasnosť. Najznámejší mafiáni na Slovensku, mafia v Bratislave a východe, ich pôsobenie, spolupráca, konflikty, riešenie účtov, vyšetrovanie - to všetko nájdete v jeho tvorbe. Nie je to však také čítanie, ako Dominik Dán, lebo príbeh je písaný na základe faktov a nie ako beletrizovaný dej. Ale získate tak slušný prehľad o slovenskom prepojení a neraz vám prebehnú zimomriavky po chrbte po zistení, kde všade siahali chápadlá mafie.


Porovnanie kníh Gustáv Murín vs. Dominik Dán


Výhody:

- knihy od autora Gustáv Murín sú zamerané skôr na fakty, ktoré sú získané či už z výsledkov rôznych vyšetrovaní, získané na základe priznaní alebo dokonca chválou od samotných aktérov vykonaných činov. Takže sa čitateľ dozvie zaujímavé informácie o tom, ako fungovala naša vláda v minulom, ale aj terajšom režime, jej prepojenie na mafiu, mafiánske skupiny, ich členovia, bossovia, vybavovanie účtov, ich nenásytnosť a túžba po moci, ale aj ich rýchle pády a tragické konce.
- autor venuje knihy rôznym mafiánskym skupinám na Slovensku alebo dokonca priamo ich bossom, takže sú celkom prehľadné a môžete si tak postupne naštudovať jednotlivé mafiánske skupiny, ktoré na našom území pôsobili
- na základe kníh od autora bol natočený aj dokumentárny seriál s názvom Mafiáni (odkaz na filmovú databázu ČSFD - seriál Mafiáni), ktorý má 12 častí + jednu špeciálnu s názvom Ten, čo ťahal nitky (Príbeh Jaroslava Svěchotu, bývalého námestníka Slovenskej informačnej služby v období, keď jej šéfoval Ivan Lexa, prináša pohľad na mafiánsku tému v širšom kontexte)

Nevýhody:

- knihy od autora Gustáv Murín sú zamerané skôr na fakty, dej sa nečíta tak ľahko, ako knihy od autora Dominik Dán
- je vhodné, ak čitateľ má aspon okrajové informácie o politických kauzách, či známych mafiánskych praktikách a popravách na Slovensku
- dej nie je písaný ako beletrizovaný príbeh, takže sa číta ťažšie a ak čitateľ nepozná uvedené udalosti popisované v knihe, môže sa to čítať ťažšie


Za zmienku určite stojí viac slovenských autorov a z našich skúsenosti môžeme poradiť ešte:


- knihy od autora Arpád Soltész, v ktorých popisuje známe politické aféry na slovensku, obchod s bielym mäsom, či tragickú vraždu novinára a jeho priateľky

- zaujímavá je aj kniha Sestra od autoriek Eva Hrášková a Kristína Ježovičová, napínavý dej, ktorý sa odohráva v obci Krvavé Šenky na Slovensku, zaujímavé postavy a celkový nápad

- za prečítanie určite stojí kniha Svorka od autorky Katarína Holetzová (ostatné knihy od autorky sme zatiaľ nečítali)

- Václav Neuer - Tiene minulosti - na to ako bola kniha propagovaná všetkými možnými spôsobmi, táto kniha u nás nezanechala až takú výraznú stopu. Ale za vyskúšanie to stojí, detektívka je to určite dobrá.

Svetové krimi príbehy:

Existuje mnoho obľúbených svetových autorov, ktorí píšu napínavé detektívky. Legendárny Sherlock Holmes, inšpektor Colombo, Hercule Poirot patria asi k tým najznámejším. My sa však skúsime zamerať na knihy podobné ako Dominik Dán, takže pôjde o subjektívny názor na knihy, ktoré prešli našimi rukami, očami alebo ušami (pri počúvaní audiokníh alebo čítaní klasických kníh).

Americké krimi v prevedení od autora Michael Connelly - veľmi kvalitné detektívky, často obsahujú zápletky, ktoré vám počas čítania kníh ani nenapadli. Najlepšie sú asi jeho staršie tituly, ktoré je dnes už problém zohnať. Ale našťastie sa začali postupne robiť niektoré dotlače, takže sa aj dnešný začiatočník čítania Connellyho kníh snáď dočká svojej kompletnej zbierky kníh od autora Michael Connelly.


Porovnanie kníh Michael Connelly vs. Dominik Dán


Výhody:

- s knihami od Dána ich spája rovnaké vydavateľsvo Slovart
- knihy sú vydané v slovenskom jazyku
- autor píše autenticky a pedantne a rovnako ako Dominik Dán aj Michael Connelly sa v oblasti kriminality vyzná a podáva ju čitateľov vierohodne
- knihy sú napínavé
- na motív knihy Krvná pomsta a Advokát zo zadného sedadla boli natočené filmy - Blood work (so skvelým Clintom Eastwoodom v hlavnej úlohe ako Terry McCaleb) a film Obhájce - The Lincoln Lawyer. Okrem týchto dvoch filmov, vznikol na motív kníh od autora Michael Connelly aj seriál Bosch, ktorý má už na konte piatu sériu. (Viac informácií na stránke ČSFD - Michael Connelly)

Nevýhody:

- keďže sa dej neodohráva na Slovensku, prostredie pôsobí trošku "cudzie", cudzie mená a názvy, ktoré sa niekedy ťažšie pamätajú
- v knihách od Dominika Dána vystupuje ako hlavný hrdina celé oddelenie vrážd. V knihách od autora Michael Connelly je hlavným hrdinom väčšinou jeden z vyšetrovateľov (väčšinou Harry Bosch, Terry McCaleb alebo Harryho nevlastný brat Mickey Haller). Niekedy to môže vzbudzovať efekt "Rambo", kde jeden človek porazí stovky nepriateľov.
- oproti knihám od Dominika Dána je väčšina starších Connellyho kníh vypredaná a už roky sa čaká na dotlač. Týka sa to hlavne tých starších a zo skúsenosti s kompletnou zbierkou kníh od tohto autora, sú to aj tie z najlepších. Ale aj nové knihy sú kvalitné a vedia prekvapiť a na knihy od autora nedáme dopustiť.
- väčšinou je v slovenskom jazyku vydaná iba 1 nová kniha ročne - ale ako výhoda pri tomto bode je, že sa vydalo pár novších vydaní jeho starších kníh
- ťažká dostupnosť vypredaných kníh - málo inzerátov a ľudí, ktorí jeho knihy po prečítaní posúvajú ďalej

Poznámka: máme aj skúsenosť, že niektorí ľudia, ktorí čítali Dominika Dána a skúsili Connellyho štýl, neboli spokojní. Ale vo väčšine si ho obľúbili rovnako ako nášho slovenského autora.


Záver


V tomto článku sme sa na základe vlastnej skúsenosti so spomenutými autormi snažili poradiť čitateľovi, ktorý má rád dobré detektívky a špeciálne tie od Dominika Dána, aké má možnosti, ak už všetky prečítal. Jedná sa len o subjektívny názor a určite existuje ešte mnoho iných kvalitných kníh a autorov. Dnes je však vydávaných toľko kníh, že nie je jednoduché mať prehľad vo všetkých novinkách. Tak nám nemajte za zlé, ak ste si v článku nenašli vášho obľúbeného spisovateľa, vsadili sme radšej na vlastnú skúsenosť a porovnali knihy a tvorbu, ktoré porovnať vieme. Článok budeme pravidelne aktualizovať a dopĺňať o nové postrehy a zaujímavosti.