Jozef Medard Slovík a jeho tvorba


Jozef Medard Slovík je básnik, spisovateľ a cestovateľ.

To, čo je pre niekoho snom, on zobral do vlastných rúk a precestoval rôzne zákutia mnohých krajín sveta. Zážitky a príbehy z niektorých potom zhrnul aj do svojej tvorby.

Že je jeho práca spojená s knihami svedčí aj fakt, že pracuje v mestskej knižnici v Námestove ako knihovník-informatik a organizuje knižné besedy so súčasnými slovenskými a zahraničnými spisovateľmi.

Jeho literárna tvorba siaha do čias periodík, ako Mladé rozlety, Dotyky, Slovenské pohľady alebo Romboid. Debutoval v roku 1999 svojou prvou zbierkou básní a próz Medardova kvapka, ktorú vydal vlastným nákladom.

Vydané knižné tituly autora Jozefa Medarda Slovíka:

Kont (a) ranto - poeticko-fantastická novela (vydavateľstvo Solitudo 2003)

Horské dúšky medu - zbierka básní (vydavateľstvo Rak 2007)

Psie modré nebo - krátke cestopisné, spomienkové a reportážne prózy (vydavateľstvo Skalná ruža 2014)

Stretnutia naslepo - príbehy inšpirované autorovými cestami po Slovensku a zahraničí (vydavateľstvo Artis Omnis 2017)

Goral Karol a zázračná bylina - rozprávkový príbeh (vydavateľstvo Tlačiareň Kubík Námestovo 2020)

Kniha Stretnutia naslepo získala v regionálnej súťaži Kniha Oravy za rok 2017 prvé miesto v kategórii beletria.


Jozef Medard Slovík - Goral Karol a zázračná bylina


Najnovšia kniha od autora Jozef Medard Slovík je kniha Goral Karol a zázračná bylina a práve o nej si napíšeme trochu viac.

Hlavným hrdinom príbehu je Karol, ktorý pochádza z goralskej dediny. Na začiatku vám tento hrdina asi nebude veľmi sympatický.

Zatiaľ kým sa väčšina obyvateľov dediny venuje práci, aby mali v tomto nie veľmi bohatom kraji na živobytie, Karol sa venuje svojej obľúbenej činnosti.
Sníva za pecou a predstavuje si, že by chcel tento bezstarostný život žiť navždy, ba priam najradšej by bol, ak by mu samo jedlo do úst padalo.

Od ničnerobenia a jedenia mu začína brucho prerastať cez opasok a mamka si už s ním nevie rady, ako by ho do sveta poslala.

Nakoniec sa jej podarí vymyslieť plán, ktorý prinúti Karola postaviť sa na vlastné nohy, aby ho nezverbovali vojaci a cez zadnú komôrku sa vyberie do sveta. A na rozlúčku mu ešte mamka povie, aby sa domov nevracal bez nevesty.

Na prvý pohľad možno ľahká úloha, ale bude to pre Karola skutočne také jednoduché?

Kam dovedie srdce nášho hrdinu?

Je skutočne Karol iba nemotorný lenivec?

Nášho hrdinu čaká na ceste za láskou mnoho nástrah a neraz sa bude zdať, že už je na konci svojich síl. Ale mamka predsa povedala, že sa nesmie vrátiť bez nevesty a tak sa vždy pozviecha a pokračuje ďalej vo svojej ceste plnej dobrodružstiev, o ktorých sa nám ani nesnívalo a za záhadných okolností snáď nájde aj tu pravú nevestu.

Príjemná rozprávková kniha Goral Karol a zázračná bylina je vhodná pre každého, nielen pre deti.

Kľudne do nej nahliadnite a ponorte sa aj vy na chvíľu do rozprávkovej ríše fantázie, veď aj slovami Milana Rúfusa:

"Rozprávky nevznikli preto, aby deti zaspali, ale aby sa dospelí zobudili."

Počas Karolových dobrodružstiev spolu s hlavným hrdinom zažijeme všetko, čo má dobrá rozprávka mať.

Stretneme čerta, kráľa, babičku, ale aj zlú ježibabu, vodníka, obra a ani o zázračné bylinky nebude núdza. Ale nie každú z nich by ste chceli vyskúšať. Dokonca aj lietajúce čižmy prídu nášmu hrdinovi pod ruky, či skôr pod nohy, no nebude z nich veľmi natešený. Spolu s Karolom spoznáte Oravu dávnej minulosti aj s goralskými pesničkami.

Autor v knihe popisuje aj rôzne charakterové vlastnosti ľudí, s ktorými sa v bežnom živote stretáva každý z nás. No žiaľ nie sú to vždy len tie dobré. Závisť, chamtivosť, či neprajnosť vystriedajú ochota, porozumenie, nezištnosť, láska a dobrosrdečnosť. Ukáže nám, že netreba vždy súdiť iba podľa prvého dojmu a že aj keď sa niekto na začiatku zdá sympatický, nemusí to tak byť a naopak, väčšinou prekvapí ten, ktorý nemá čo dať, lebo práve ten nám dá všetko.

Zvíťazí teda aj v tomto príbehu dobro nad zlom?

Podarí sa Karolovi prekonať nástrahy, s ktorými sa počas tohto dobrodružstva stretne?

To už musíte zistiť sami po prečítaní knižky Goral Karol a zázračná bylina.

Knihu ilustroval známy výtvarník a ilustrátor kníh Miroslav Knap.