Máte radi históriu nášho národa, jeho kultúru zvyky a tradície?

Zaujímalo by vás ako žili naši starí rodičia, prarodičia, ich rodičia a tak ďalej ? :)

Ich život asi nebol taký jednoduchý a pohodlný ako ten náš dnešný. Na svoj denný chlieb veru museli tvrdo pracovať.

Generácia našich starých rodičov a ich rodičov boli svedkami tých najkrutejších udalostí v našich dejinách. Svetové vojny priniesli so sebou mnoho skazy a poznačili životy ľudí. Len ťažko sa potom museli postaviť opäť na nohy a nabrať tú vnútornú silu pre život.

A dnes?

Supermarkety preplnené tovarom, umelo dopestované ovocie a zelenina, klietky a bitúnky plné nevinných zvierat, len preto, aby si človek mohol ukojiť svoju aktuálnu potrebu.

Ak má niekto ešte možnosť, opýtajte sa svojej babky, dedka prípadne prarodičov, či len tak bezohľadne zabíjali svoje obľúbené domáce zvieratá. Radšej sa zriekli mäsa a ešte aj z toho čo mali, dali najskôr svojmu statku, potom sa najedli sami. Neboli prejedení, nebolo toľko chorôb spôsobených jedlom a stravou.

Dnes už človek jedáva mäso pomaly 3 krát denne, každý deň. Pôsty už dávno stratili svoj zmysel. Dnes si ich každý prispôsobí podľa seba, ako to vyhovuje.

Pohodlnosť.

Jedna automobilka vyrobí ročne niekoľko miliónov áut. Na svete ich je koľko? Aká je teda produkcia týchto áut? Pomaly za tie roky by už musel mať každý človek aspon po dve autá. Čo zase tiež nie je ďaleko od pravdy, súdiac podľa situácie našich ciest. Tony odpadu, plasty, ohorky z cigariet.

Ale našťastie zvyky a tradície len tak nezaniknú a stále medzi nami prežívajú.

Slovenské tradície - slovenské kroje - ľudové kroje - kroje na Slovensku.

To sú pojmy, ktorým sa venuje nová publikácia Odetí do krásy.

Odetí do krásy - slovenské kroje, kroje na Slovensku

Detaily o knihe Odetí do krásy:

Počet strán: 360
Väzba: pevná
Rozmer: 252 x 301 mm
Jazyk: slovenský
EAN: 9788055159850

Kniha vyšla v roku 2018 a bola vydalo ju vydavateľstvo IKAR.

Kniha obsahuje množstvo jedinečných fotografií. Predstaví vám, aké krásne sú slovenské kroje a poodhalí zabudnuté tajomstvá ich výroby a nosenia.

Je rozdelená na kapitoly podľa regionálnej mapy krojov, ktorá rešpektuje etnografické rozdelenie našej vlasti - konkrétne 19 oblastí:

Kysuce, Žilinská oblasť, Považie, Liptov, Severný Spiš, Južný Spiš, Šariš, Podjavorinská oblasť, Ponitrie, Pohronie, Horehronie, Záhorie, Trnavská oblasť, Malokarpatská oblasť, Tekov, Podpoľanie, Hont, Novohrad, Gemer - Malohont.