O znečistení našej planéty, skleníkovom efekte a podobných pojmoch sa každý z nás učil za posledných dvadsať rokov už na základnej škole. To neznamená, že predtým odpad nebol, ale nehovorilo sa o tom až tak verejne.

Ale určite by sme sa dostali v histórii ľudstva do bodu, kedy tento problém ešte nebol. Kým zemeguľu obývali iba zvieratá, pravdepodobne takýto problém nemali.

Takže z toho vyplýva otázka: "Kto môže za znečistenie Zeme?"

No nie sú to politici, finančná kríza, nedostatok času, sused ani "zlí ľudia" a podobné výhovorky. Je to každý jeden z nás.

Teda odpoveď na otázku, prečo triediť odpad?

Niekto si možno povie dám tento papier do plastu, veď môžu byť radi, že som to aspon nehodil na zem. Pravda, že na zemi možno bude o jeden papier menej. Ale kto sú to oni? Kto má byť rád? Separovaním odpadu nerobíme niečo pre "nich". Nie je to pre firmy, pre štát, pre kamarátov - separovanie je pre nás všetkých.

Dnes niekomu nerobí problém prejsť 2-3 kilometre do kopca či lesa, niesť zo sebou plnú fľašu minerálky (aj keď najčastejšie sú to pivové plechovky), vypiť to v lese a prázdnu nádobu nechať tam.

S plnou sa nám do lesa chce, a s prázdnou domov nie - veď mi to doma bude zavadzať? A v lese to nezavadzia?

Zvieratá k svojmu životu nádoby nepotrebujú. Napijú sa priamo z potôčika v lese. Separovaním odpadu nerobíme veci pre druhých, nemusíme nikomu nič dokazovať, je to v prospech nás všetkých a čím skôr by sme si to uvedomili, tým krajšie prechádzky nás môžu čakať.

V dnešnom článku napíšeme ako správne triediť plasty - recyklácia plastov - plasty a ich recyklovanie:


Do plastov patrí:

- Plastové fľaše od nápojov, rastlinných olejov
- Obaly od aviváží, šampónov, čistiacich prostriedkov
- Tégliky od jogurtov
- Hračky z plastov
- Obalové fólie, plastové tašky
- Plastové vedrá, plastové koše, plastové prepravky, záhradný nábytok
- Plechovky od piva, cola a pod.
- Tetrapaky - obaly od mlieka
- Ideálne je tieto nádoby predtým opláchnuť (napr. od mlieka, piva, coly, aviváže len tak prepláchnuť vodou, pri oleji možno aj trošku dôkladnejšie.) Nič z toho nie je nutné, ale ak sa to nespraví, je väčšia šanca, že sa to aj reálne zrecykluje, lebo ináč to potom vyhadzujú a je to zbytočné vôbec do vreca dávať. Môže to ísť rovno do koša v kuchyni.


Do plastov nepatrí:

- Farbami alebo potravinami znečistené plasty
- Obaly od sladkostí a slaností, guma, molitan, plastové obaly z motorových olejov, kuchynský odpad, odpad z grilovania
- Polystyrén


Ideálne by však bolo, nevytvárať žiadny zbytočný odpad.

Je to v dnešnej dobe ešte možné? Je to veľmi náročné, ale ak by každý jeden začal sám od seba, porozmýšľal by, čo v skutočnosti potrebuje a čo sú len naučené zvyky-zlozvyky, zmenil by ich, tak by sme postupne mohli znížiť hladinu odpadu na výrazné minimum.

Ako sa zbaviť plastov? Tipy, ako predchádzať zbytočnému plytvaniu a vytváraniu odpadkov:

- dnes z každej strany počúvame nové módne trendy ohľadom zdravého životného štýlu. Pretekajú sa v tom, ktorý je lepší a človek sa pomaly už aj stráca, lebo má pocit, že na to, aby vyskúšal všetky tieto metódy, by mu nestačili ani 3 životy. Počúvame, ako je dôležitý pitný režim, a pomaly z roka na rok sa minimálne množstvo vody, ktoré by sme mali vypiť zvyšuje. Raz je to liter denne, inokedy "musíme vypiť" aj tri litre.

Človek by si mal určiť tento limit sám podľa toho, ako to vyhovuje jemu, lebo každý z nás je individuálna bytosť, tak prečo by sme mali fungovať tabuľkovo a univerzálne. Ale, aby sme sa vrátili k pointe znižovania vytvárania odpadu - aj pitný režim má na to vplyv. Lebo to, čo najčastejšie nájdeme ako odpad v prírode sú práve prázdne nádoby z rôznych nápojov.

Ako teda dodržiavať hladinu vody v našom tele a neplytvať zároveň životným prostredím? Pokiaľ máte potrebu alebo nastavenie, že napiť sa môžete len z určitého typu vody, asi to bude problém, ale väčšina sa asi zhodne v tom, že najlepšie na uhasenie smädu je práve čistá voda - z vodovodného kohútika alebo ideálne z nejakého prírodného potôčika.

Ak aj máte chuť na sýtenú vodu, dnes na to existujú prístroje, kde vlejete čistú vodu a zasýtite si ju podľa potreby.

Pitný režim by sa mal dodržiavať pravidelne a preto je lepšie mať pri sebe preventívne takúto vodu pripravenú, aby ste sa mohli v prípade potreby napiť. Pokiaľ sa najčastejšie zdržiavate v kancelárii, ideálne je mať pripravený pohár - najlepšie sklenený - a ten si budete pravidelne naplňovať tekutinou. Ideálne, vždy keď pohár dosiahne dno, ísť si ho naplniť nanovo. Vyhnete sa tým prípadu, kedy budete už smädný a pohár prázdny :) Rovnako vás to aspon prinúti na chvíľu si dať pauzu od práve vykonávanej práce, na chvíľku si natiahnete kosti a spravíte aj pár krokov navyše.

Takto si namiesto kupovaných minerálnych vôd budete udržiavať tú svoju, stále z jednej nádoby. Lebo aj keď to možno príde ako samozrejmosť, nie je to tak a mnohí z nás nakupujú vody na kartóny. A to už je celkom veľký počet, ak to niekto robí pravidelne a ak to tak robí pravidelne polovica planéty :)

Ak sa zdržiavate viac na cestách ako v kancelárii - aj tu sa dajú nájsť rôzne riešenia. Vyžadujú si trošku disciplíny a sebakontroly a nie sú až tak pohodlné, ale ak si človek zvykne na týchto pár úkonov, zistíte, že to nie je nič ťažšie, ako zvyknúť si na nakupovanie. Dajme tomu, že si raz kúpite ten kartón 1,5 litrových vôd, ale fľaše nezahodíte, ale využijete ich pri ďalšej jazde. Naplníte si ich domácou vodou a máte pripravené na ďalšiu jazdu. A takto môžete fungovať bez zbytočných nákupov na benzínových pumpách, kde sú tieto nápoje aj zbytočne predražené.

Voda z plastovej fľaše možno nemusí mať práve tú najlepšiu chuť, tak stále sa dá vrátiť k overeným skleným fľašiam, ktoré sú ale náchylnejšie na rozbitie. Alebo ideálne z tzv. BPA free nádob. Sú to v podstate plastové nádoby, ktoré ale nie sú závadové, nemenia chuť a ani sa z nich nedostanú do tekutiny nežiadúce a škodlivé látky ako pri bežných plastových fľašiach.

Viac o takýchto produktoch sa dozviete na tejto stránke: BPA free fľaše


Domácnosť bez odpadov?

Domácnosť bez odpadov? Je to v dnešnej dobe vôbec možné? Veď z každej strany na nás číhajú lákavé ponuky, čo by sme sa mali kúpiť práve teraz, lebo už zajtra to bude vypredané. Len dnes je tá šanca. A my ju využijeme...

A tak sa nám doma hromadia a hromadia veci, obaly, v ktorých tieto veci boli uložené a obaly, v ktorých tieto obaly boli zabalené.

Zvyšky z jedla, prázdne nádoby, rolky z toaletného papiera, mikroténové sáčky, igelitky, sieťky zo zeleniny, popol z pece alebo krbu, pokosená tráva na dvore a mnoho ďalších.

Zaujímavé odkazy, ako žiť bez odpadu nájdete v našej ponuke:

Domácnosť bez odpadu
Kuchyňa bez odpadu
Zberný dvor
Ako sa zbaviť plastov