Metóda NLP...

Čo znamená skratka NLP?

Podvedome sa s týmto pojmom asi stretlo viacero ľudí, len mu možno nepridávali takú váhu a nezaregistrovali ho. V praxi sa s ním tiež už mnohí stretli, ale nevedeli, že sa jedná práve o NLP alebo jeho metódu, či techniku.

Skratka NLP znamené Neurolingvistické programovanie a ak máte alebo mali ste na škole strach z matematiky, či programovania, nebojte sa, je to trošku iná oblasť. Zameriava sa na nás a naše myslenie.

Neurolingvistické programovanie je postavené na zistení, že to, ako dosiahnuť úspech, nie je len o talente.

Základná myšlienka NLP tkvie v tom, že si v našej mysli vytvárame akési vnútorné mapy (alebo zmyslové mapy, či neuromapy), ktoré predchádzajú reči a teda aj aktivite, ktorá je s ňou spojená.

Vďaka technike metódy NLP dokážeme ovplyvniť svoje myslenie, komunikáciu a reakcie na rôzne situácie v našom živote. Ak ste doteraz boli prchkí a dokázala vás vytočiť aj maličkosť, aj v tomto dokáže NLP pomôcť. Je to v podstate akési preprogramovanie mysle.

Metódy neurolingvistického programovania je možné použiť takmer vo všetkých oblastiach nášho života: láska, vzťahy, rodina, financie, myseľ, vnímanie, zdravie, vitalita, práca, vzdelanie, hobby...

Čo sa týka histórie NLP - pri jej "vzniku" stáli Richard Bandler, matematik, počítačový odborník a terapeut, ktorý sa venoval celostnej psychológii a John Grinder, jeden z najvýznamnejších svetových lingvistov.

Títo dvaja páni sa neuspokojili s tvrdením, že ľudia musia mať talent na to, aby boli úspešní. Naopak sa domnievali, že musí existovať niečo, vďaka čomu sú úspešní ľudia úspešní.

Medzi základné pravidlá NLP patria:

"Ak budete robiť to, čo ste robievali, dostanete to, čo ste dostávali. Ak chcete dostávať niečo iné, tak urobte veci inak."

"Čo je možné pre jedného, je možné aj pre druhého. Ide len o to, ako sa nám veci podarí dosiahnuť. Inými slovami, ak už niekto niečo dosiahol a dokázal, môžeme to dosiahnuť aj my. Ak to ešte nikto nedokázal, tak je to výzva, že to môžeme dosiahnuť práve my."

Ak by ste sa s nami chceli podeliť o vlastné skúsenosti s metódou NLP, budeme veľmi radi a urobiť tak môžete na našej stránke - Auraknihy na Facebooku - prípadne mailom na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Odporučaná literatúra o metóde NLP:

Renáta Mazúrová - Vzťahy a ťahy