Vydavateľstvo IKAR má svojho Dominika Dána?


Aj s takýmto pojmom sme sa už stretli, dokonca podľa slov samotného autora, s Dominikom Dánom aj pracoval na rovnakom oddelení.

Podobne ako Dominik Dán aj Václav Neuer pri svojej tvorbe používa pseudonym (akurát pri ňom by sme mali vedieť aj jeho vlastné meno a tým by malo byť Václav Kincl). Vo svojej tvorbe čerpá zo skutočných prípadov zo svojej takmer 20-ročnej kariéry pri objasňovaní závažných násilných trestných činov.


Václav Neuer a jeho tvorba - knihy sú usporiadnané od najstaršej až po jeho najnovšiu.




Václav Neuer - Krkavčí súd


Prvotinou tohto autora je kniha Krkavčí súd - aj keď by možno mohol niekto protirečiť, lebo ak si pozriete aktuálny dátum vydania knihy, je tam uvedené 2019.

V tomto roku ju teda nanovo vydalo vydavateľstvo IKAR, ktoré si pod svoje krídla zobralo celú tvorbu od autora a celkovo od neho vydali zatiaľ 5 kníh.

Ale prvé vydanie knihy, bolo v malom počte vydané v roku 2016 vydavateľstvom Verbis, ktoré sa líšilo dizajnom a autor ešte neuvádzal pravými menami názov Hlavného mesta ako Bratislava, ale Metropol.

Detektív Ledecký neprežíva práve najlepšie obdobie. Opustila ho manželka Magda a so svojim synom, ktorý žije v zahraničí nemá práve najlepší vzťah. Svoje problémy často zapíja alkoholom, ktorý mu na optimizme veru nepridáva.
O spánok ho okráda aj najnovší prípad dvojnásobnej vraždy bezdomovcov, ktorí si pred smrťou vytrpeli navyše aj brutálne mučenie.

Aby toho nebolo málo, na bossa miestneho podsvetia zaútočí v miestnom bare neznámy strelec a pri zatýkaní podozrivého je postrelený jeden z detektívov oddelenia vrážd.

A krkavce sa pomaly zvolávajú a vyzerá, že sa chystá na ďalší krkavčí súd.


Václav Neuer - Vražda s pridanou hodnotou


V druhej knihe autora Václav Neuer prenasledujú vrchného inšpektora Ledeckého z oddelenia vrážd Bratislavského riaditeľstva policajného zboru zlé sny a neusporiadaný súkromný život.

V najnovšom prípade má preveriť podozrenie z vraždy, ktoré na základe spravodajských informácií priniesol kolega z ekonomickej kriminálky. Pozná identitu možnej obete, ale nemá mŕtvolu.

Ako objasniť vraždu, keď nemá telo? Navyše, ide vôbec o vraždu? Nejde predsa len o preventívne zmiznutie príležitostného autičkára, ktorý má horúcu pôdu pod nohami, do teplejších krajov?

Takmer súbežne s prvým prípadom preruší nádejne rozbehnutú poľovačku na srnca výbuch a požiar terénneho auta. V zhorenom vraku nájdu hasiči telo, ku ktorému policajti zatiaľ nepoznajú identitu...

Rozbieha sa pátranie s cieľom priradiť meno k telu obete alebo nájsť telo k známemu menu. Tento prvý krok je nevyhnutným predpokladom na odhalenie vraha či vrahov.


Václav Neuer - Nenapravený omyl


Ledecký tentokrát vyšetruje vraždu na jednom bratislavskom gymnáziu. Počas vyšetrovania však dospejú k nepríjemnému zistenie - že podobných zločinov bolo zrejme spáchaných viac.

Ledeckého skupina sa krok za krokom blíži k ľudskej beštii, ktorá má na svedomí už niekoľko ženských životov. Jediné, čo do poslednej chvíle nevedia, je, kto bude ďalšia obeť a ako chce vrah napraviť svoj omyl.

Lenže práve v tom mu potrebujú zabrániť. Netušia, aká osobná záležitosť to bude.

Tretia kniha Václava Neuera prichádza v čase, keď sám autor prežíva ťažké obdobie. Minulosť je nemilosrdná a po rokoch môže byť ťažké obhájiť si čistý štít. Hľadanie pravdy je preto dnes pre autora rovnako dôležité a osobné, ako pre jeho románových hrdinov.


Václav Neuer - Tiene minulosti


Kostrový nález na odľahlom mieste rozbehne vyšetrovanie, ktoré zavedie skupinu detektívov okolo čerstvo povýšeného komisára Petra Ledeckého ďaleko do minulosti.

Iné storočie, iný režim aj iná polícia? Mohol niekto zavraždiť vraha, ktorý navyše mal byť v emigrácii? Proti prúdu času sa snažia hľadať odpovede na otázky, ktoré sa im postupne vynárajú na stole.

Problémom je, že pamätníkov z čias Verejnej bezpečnosti je žalostne málo a potrebné spisy je ťažké nájsť.

Ale je vôbec potrebné vyšetrovať už premlčanú vraždu? Prednosť má a musí mať aktuálny prípad beštiálne ubodanej mladej dievčiny. Až po jeho expresnom vyriešení sa môžu detektívi znova ponoriť do minulosti. Musia sa spoliehať na kusé informácie, ale našťastie môžu využiť modernú vedu.

Okrem ľudí vedia prehovoriť aj veci - starý ohmataný zápisník dávno mŕtvej ženy, zažltnuté čiernobiele fotografie a nakoniec aj historická vražedná zbraň.

Tiene minulosti sa dotknú aj živých, čo z premlčaného pomníka spraví aktuálny prípad. Lenže tým sa prekvapenia nekončia, svoje tajomstvo vydajú aj archívne dokumenty. Stará pravda o božích mlynoch dostane nový rozmer a z lovca sa stáva štvaná zver.


Václav Neuer - Prekliate dedičstvo


Dedičstvo vzniká smrťou poručiteľa a môže mať najrôznejšie podoby. Môže priniesť nečakané zlepšenie finančnej situácie, ale aj ďalšiu smrť a nešťastie. Smrť svojmu novému majiteľovi, nešťastie jeho blízkym či jeho vrahovi. Dedičstvo môže tvoriť napríklad zbierka historických bankoviek. Ale sú naozaj také cenné, aby sa pre ne vraždilo?

V starom byte hneď vedľa železničnej trate, kde sa život a čas meria prejazdmi vlakov, zahajujú kriminalisti pod vedením vrchného inšpektora Petra Ledeckého vyšetrovanie vraždy.

Ako už veľakrát aj teraz hľadajú stopy, zisťujú fakty, odhadujú motívy, formulujú vyšetrovacie verzie. Ich rady v predvianočnom čase decimuje epidémia chrípky, ktorá pripúta vrchného komisára Ledeckého pevne na stoličku, a tak sa popri zastupovaní svojho chorého šéfa nevie plne venovať pátraniu. Na prvý pohľad to neprekáža, veď všímaví susedia poskytnú dostatok dôveryhodných svedectiev a dôkazov.

Ohraničený svet zberateľov bankoviek vydá svojho podozrivého a poskytnuté dôkazy ho presvedčivo usvedčujú. Navyše o jeho vine svedčí aj detektor lži! Je to však naozaj tak? Sedí vrah za mrežami leopoldovskej väznice alebo behá na slobode? A kde je stratená časť historických bankoviek?


Václav Neuer - Uplakaná jeseň


Predlžujúce sa tiene a zlatisté lístie ohlasujú jeseň. K nej patria aj prehánky a dážď. Niektorí toto obdobie roka milujú, iní ho pre jeho melanchóliu nemajú radi. V partii okolo vrchného inšpektora Ledeckého sú väčšinou pragmatici. Dve vraždy nahlásené v priebehu niekoľkých hodín však nimi môžu poriadne zamávať.

Václav Neuer v novej knihe Uplakaná jeseň voľne nadväzuje na predchádzajúce detektívne romány, ktorých hlavnými hrdinami sú členovia bratislavskej mordparty. Vychádza pritom z osobných skúseností elitného policajta, ktorý si preskákal nielen príjemné, ale aj tienisté stránky slávy. Nič nie je čisto čierne ani biele. Podstatné však ostáva. Na konci dňa sa chlap musí vedieť pozrieť do zrkadla.


Václav Neuer - Priveľa podozrivých


Starostlivo naplánovaná vražda ukončí život úspešného bratislavského podnikateľa. Obeťou trestného činu sa stane aj jeho manželka. Vrchný komisár Ledecký so svojím tímom preberá pátranie. Možných motívov je však zrazu akosi priveľa. Novodobý finančný žralok si v podnikaní rozhodne nedával servítky pred ústa a tých, ktorým zničil život alebo zásadným spôsobom skrížil plány, je neúrekom.

Václav Neuer - Medzi nebom a zemou


Mladá žena využije deň otvorených dverí na Krajskom riaditeľstve policajného zboru v Bratislave a oznámi vraždu. Dávne tajomstvo a mŕtvola ukrytá v cudzom hrobe by mali byť dostatočným dôvodom na zahájenie vyšetrovania.

Václav Neuer - Dávid a Goliáš


Kto potreboval zabiť invalida na vozíčku? To je jedna z prvých otázok, ktorá preletí hlavou komisárovi Ledeckému po tom, čo ho privolajú k novému prípadu. Znamená odrezaný prst odkaz? Ak áno, pre koho? Patrí policajtom alebo okoliu zavraždeného?

Všetko nasvedčuje, že vrahov je viac a sú to profesionáli. Lenže kto ich najal a prečo?