Čo sa dozviete v tomto článku:

  1. Kto je Dominik Dán
  2. Prečo sa oplatí nakupovať Dánovky na Auraknihy.sk
  3. Tipy pre tých, ktorí sa s tvorbou Dominika Dána práve zoznamujú
  4. Rady a tipy v skratke
  5. Hlavní hrdinovia v príbehoch Dominika Dána - postavy
  6. TOP 5 kníh od Dominika Dána podľa Auraknihy.sk
  7. Dominik Dán a jeho tvorba - Dominik Dán chronologicky podľa deja
  8. Dominik Dán - osemdesiate roky
  9. Dominik Dán - deväťdesiate roky
  10. Dominik Dán - od roku 2000
  11. Záver

Pár slov o autorovi Dominik Dán:


Najnovšia kniha od autora Dominik Dán - Konečne normálna vražda

Medzi fanúšikmi klasických detektívnych príbehov je asi málo takých, ktorí by nepoznali detektívky od autora Dominik Dán.

Nie je to jeho skutočné meno. Používa ho pri tvorbe príbehov z prostredia okolia Bratislavy, aj keď aj toto mesto je v knihe pomenované skrytým názvom len ako Naše Mesto. Aj príbehy v knihách označuje ako vymyslené, ale ich "vymyslenosť" sa nápadne podobá na rôzne kriminálne kauzy a prípady, ktoré sa v našej krajine stali :)



6 tipov pre začiatočníkov čítania kníh Dominika Dána:


1) Odhodlanie - ku koncu roku 2022 má autor na konte 35 vydaných kníh v slovenskom jazyku. 

2) Vytrvalosť - niektoré autorove knižky možno nie sú až také dobré, ako ostatné, ale aj tie sú súčasťou celku a autorovho vývoja. Takže, ak sa vám bude zdať, že vás kniha už nebaví, nenechajte sa odradiť.

3) Vulgarizmy - autorov slovník nie je určený pre slabé povahy. Autor si v knihách nekladie servítku pred ústa a s chuťou používa nadávky a vulgarizmy. Nič však nie nasilu prehnané. Poukazuje tak možno aj na stav našej spoločnosti a to, ako sa stali nadávky súčasťou bežnej hovorovej reči a konverzácie, kde dnes nemáme problém počuť deti na základnej škole, ako po sebe nadávajú. Prípadne jazda autobusom tiež stojí za to. Takže nemajte to autorovi za zlé a práve naopak, frázy, ktoré Dán v knihách používa sú trefné a neraz sa na nich zasmejete a pripomenú vám aj situácie z vlastného života.
Naša vlastná skúsenosť - prvá prečítaná kniha od autora bola Hriech náš každodenný a takmer nás od čítania odradilo autorove používanie miestnych dialektov a slangov, ktoré v Bratislave bežne počujete. Stojíte v rade na lístky alebo pri pokladni a za vami niekto nahlas rozpráva do telefónu s odposluchom v miestnom dialekte, prípadne nahlas pustené rádio v preplnenom autobuse a rovnako hlasná konverzácia skupinky ľudí v dialekte na nálade nepridá. A podobne, po prvých stránkach tejto knihy to vyzeralo, že autor je len miestny frajer, ktorý chce použiť svoje "nárečie" aj v literatúre. Ale uplatnili sme pravidlo 2 z našich rád pre začiatočníkov - vytrvalosť - a oplatilo sa. Možno v niektorých novších knihách vydaných po roku 2014/2015 vás už začnú niektoré vsuvky nudiť, ale musíte ich brať ako súčasť celku a aj život je niekedy stereotypný.

Nakoniec, autor na začiatku knihy Hriech náš každodenný píše (teraz dáme úplnú citáciu, ktorá sa nachádza hneď na začiatku knihy, ešte v úvode, pred začiatkom samotného deja):

"Nasledujúce strany budú nechutné. Nečítajte ich. Ak sa predsa rozhodnete a vydržíte až do konca, nevyčítajte mi, že som zvrhlý a morbídny, že preháňam, že sa snažím zveličovať, že nepoznám hranice.
Nevyčítajte mi, že som slušnosť a zdravý rozum vymenil za peniaze a pochybnú popularitu a že mi oči zaslepila vidina prchavej slávy. Nevyčítajte mi prosím, že som slepý.
Skutočnosť je oveľa horšia."

4) Autentickosť - tento bod je trochu paradox. Dominik Dán je iba autorov pseudonym a knihy nepíše pod skutočným menom. Podľa dostupných informácií o ňom však vieme to, že aj on sám pracoval na kriminalistickom oddelení - niektorí dokonca tvrdia, že on sám je Richard Krauz. Aj napriek tomuto paradoxu, knihy píše veľmi presvedčivo, autenticky opisuje udalosti a dej. Ale nič nie je zveličené, práve naopak, ak ste sa prechádzali niekedy po častiach mesta, ktoré v knihách spomína, neraz vám určite prebehli zimomriavky po chrbte, pri spomienke na udalosti z deja. Opisy postáv, precízny dej alebo dokonca opis, keď Váňa začne krájať tlačenku, začnete uvažovať, že by ste si kúsok dali aj vy. Dokonca aj keď ste vegetarián, zabudnete na chvíľu na svoje presvedčenie a doslova zacítite atmosféru na oddelení alebo dokonca vôňu tohto pokrmu.

5) Trpezlivosť - aj keď Dominik Dán je pseudonym a jeho meno nie je skutočné, je to predsa len človek a nie robot. Zobral si na seba bremeno tým, že knihy, ktoré napísal, sú veľmi obľúbené a žiadané. Prvá jeho kniha - Popol všetkých zarovná - bola vydaná v roku 2005 a darilo sa mu udržiavať trend - dve knihy za rok - jedna v lete a druhá na Vianoce (až na výnimku v roku 2015, keď prebiehalo natáčanie filmu Červený kapitán, v tomto roku vyšla iba kniha Krv nie je voda). A na to, že vydáva dve knihy ročne, čo nie je málo sú knihy kvalitné a prepracované.
Príkladom vám môžu byť fanúšikovia, ktorí už prečítali všetky knihy a podobne ako my nedočkavo čakajú na každú novinku. Dôkazom toho sú aj rebríčky najpredávanejších kníh a TOP titulov v rôznych známych slovenských kníhkupectvách ako napríklad Martinus, či PantaRhei, kde sa nová kniha od Dominika Dána neraz ocitla v TOP 5. A to ešte bola iba v predpredaji. Mnohí si dokonca svoju letnú dovolenku bez novej knihy od Dominika Dána nevedia ani predstaviť, iní to zase majú ako také "zadné vrátka" pri nákupe vianočných darčekov v zmysle, ak už nič iné, minimálne Dominika Dána budem mať.

6) V akom poradí čítať knihy od autora Dominik Dán - ako sme spomenuli vyššie, je už nepísaným pravidlom, že autor vydáva dve knihy ročne. Pre začiatočníka, ktorý sa s jeho tvorbou práve zoznamuje môže byť dobrá informácia alebo rada, odpoveď na otázku v akom poradí čítať knihy od autora Dominik Dán.

Knihy sú zamerané na rôzne časové obdobia ako napríklad: nežná revolúcia, socializmus, amnestia na väzňov v bývalom Československu, vznik Slovenskej republiky, mafiánske vybavovanie účtov v devädesiatych rokov až po súčasnosť. Jednotlivé knihy sú písané samostatne a voľne na seba nadväzujú. Nie je úplná nutnosť knihy čítať v poradí, ako boli napísané a dnešný začiatočník v čítaní Dominika Dána má čo robiť, aby zvládol všetky jeho knihy. Pre lepší prehľad, kedy boli jednotlivé knižky napísané a do akého obdobia autor zaradil príbeh, ponúkame nižšie chronologické poradie kníh podľa deja (v zátvorke je uvedené poradie knihy podľa vydania a rok vydania knihy).

To, že knihy nie je nutné čítať vždy podľa poradia, ako boli napísané, môžeme potvrdiť aj z vlastnej skúsenosti. Našou prvotinou od autora bola kniha Hriech náš každodenný niekedy v rokoch 2009/2010. Ako druhá prišla na rad Beštia a to v období štúdia na Ekonomickej univerzite v Bratislave, takže ešte dnes prebehnú zimomriavky po tele pri spomienke na túto knihu. Internát a denne pohybovanie v hlavnom meste našej republiky sme mali aj v blízkosti niektorých miest, kde vrah Rigo vyčíňal.

Niektoré príbehy na seba voľne nadväzujú, prípadne je v nich odkazované na udalosti, ktoré sa odohrali v predchádzajúcich častiach. Nie je to nič také, čo by vás okradlo o dôležité informácie.

Ak sa práve s tvorbou Dominika Dána zoznamujete, poradili by sme začať knihou Popol všetkých zarovná, potom Červený kapitán (varovanie - kniha je iná a podstatne rozsiahlejšia ako bol film, tak ak ste ešte film nevideli, skúste si radšej najskôr prečítať knihu. Môžeme aplikovať osobnú skúsenosť - prvýkrát sa nám do uší dostala kniha Červený kapitán vďaka audionahrávke, ktorú načítal Jozef Vajda niekedy v roku 2012. Potom to bola filmová verzia v kine v roku 2016 a keďže medzi týmito dvomi skúsenosťami ubehol nejaký čas, pre porovnanie to bola ešte klasická verzia knihy Červený kapitán s filmovou obálkou v roku 2016. Vo filme boli niektoré časti knihy pozmenené alebo vynechané - čo je samozrejmé a tým nechceme naznačiť, že film bol alebo nebol dobrý, len proste nebolo možné do neho zaradiť úplne všetko, čo je v knihe spomenuté).

Pri čítaní kníh sa môžete riadiť aj chronologickým poradím, ktoré spomenieme nižšie v článku. Knihy sú zoradené podľa deja, v ktorom sa odohrávajú a tak môžete spolu s detektívmi z oddelenia vrážd prechádzať postupnými zmenami z kriminálneho oddelenia na oddelenie vrážd, sledovať vývoj postáv, nové prírastky alebo v niektorých prípadoch aj straty na oddelení, charakterové črty postáv, ale hlavne zločiny, ktoré táto partia vyšetruje.



Zhrnutie užitočných rád pre čítanie kníh Dominika Dána:

- ako prvú knihu autor napísal Popol všetkých zarovná - odporúčame prečítať ako prvú

- pri dvojici kníh Mucha a Mucholapka upozornenie - ako prvá v poradí dejovo je kniha Mucha - odporúčame prečítať najskôr Muchu potom Mucholapku.

- Červený kapitán - najskôr kniha, potom film.

- znalosť slovenského podsvetia, známych politických káuz (ako napríklad únos prezidentovho syna alebo slovami istého slovenského politika "samoúnos", amnestia prezidenta a hromadné prepustenie väzňov a iné), praktiky ŠTB a minulého režimu, prípadne znalosť Nášho mesta vám uľahčia predstavivosť pri čítaní. A potom sa vám príbehy v knihách budú zdať "akési povedomé".

- ak máte možnosť, prípadne ste dostatočne finančne zabezpečený, aby ste si mohli naraz dovoliť všetky knihy od autora, poradili by sme vám čítanie podľa chronologickej postupnosti deja, v ktorom sa knihy odohrávajú. Ako pomôcku sme zostavili poradie kníh podľa deja, doplnené o ktorú autorovu knihu v poradí ide s uvedeným roku, v ktorom bola vydaná.



Dobrá rada na záver:

Čítanie kníh od autora Dominik Dán je na vlastnú zodpovednosť!!! Autor ani kníhkupectvá nenesú zodpovednosť za závislosť spôsobenú čítaním jeho detektívok!!!
Rozumne si preto rozvrhnite knihy tak, aby ste mali čo čítať aj v budúcnosti. Prečítať knihy naraz dokáže hocikto, ale len silné sebazaprenie vám môže predĺžiť tento zážitok.
Odporúčame preto, vždy ku každej autorovej knihe doplniť aj jednu z kníh pre osobný a duchovný rast, prípadne zaujímavú motivačnú knihu, lebo práca na sebe je v dnešnej dobe veľmi dôležitá. A pri každej zmene, ktorú by sme v živote chceli vidieť na iných, či dosiahnuť na sebe je dôležité začať práve od seba.




Postavy z kníh Dominika Dána:


Dánovky nemajú jedného hrdinu. Hlavným hrdinom kníh je v podstate celé oddelenie vrážd, ktoré rieši rôzne prípady - od tých jednoduchších, niekedy aj so šťastným koncom, až po tie najkrutejšie, pri ktorých sa nám až zastaví rozum, čoho všetkého je človek schopný.

Burger a Hanzel

Základnú zostavu oddelenia vrážd predstavuje za starších detektívov Burger a Hanzel - prvý z menovaných celým menom Edo Burger - tuhý fajčiar a špecifický svojou známosťou a prehľadom v Našom meste. Oto Hanzel zase svedomitý a pedantný pri čistení svojich zbraní a dôsledným riešením prípadov, ktoré mu boli pridelené.

Váňa a Kuky

Môžeme tu zaradiť aj Váňu - Ivan Mikovič - labužník, čo sa odráža aj na jeho postave a apetíte. Ale jeho srdce bije spolu s oddelením a nikdy by svojich kolegov nepodrazil. Aj keď medzi nimi neustále prebieha akási forma interného humoru, kde si každý doberá každého, vždy je ochotný podeliť sa so svojou "skromnou" desiatou v podobe domácej tlačenky a podobných dobrôt. Každý asi pozná vtip o tom, ako policajt zastaví auto a opitý vodič sa opýta, že kde máte toho druhého kolegu, ktorý vie písať. Tak, aby sme sa držali tejto tradície, ako doplnok ku Váňovi je mladý policajt Pavol Kukučka - Kuky alebo "krpec" - vďaka svojmu vzhľadu. Ak by sa sfilmovalo viac kníh od autora, tvorili by asi vtipnú dvojku, ale takto máme zatiaľ priestor iba pre našu fantáziu. Kuky je však aj napriek svojmu vzhľadu právoplatným členok oddelenia vrážd, je postrachom všetkých výsluchov a prípadných pouličných šarvátok, lebo veľmi dobre ovláda bojové umenie a poradí si aj oveľa silnejším súperom.

Krauz a Fischer

Známa úderná dvojka, ktorá sa nezastaví pred ničím a nezastrašia ju ani hrozby podsvetia, čo sa im aj neraz vypomstilo. Ale zásady sú zásady a tie teda určite majú Richard Krauz a Jozef Fischer, ktorého prezývka je Chosé. Je to známy záletník a neraz na to doplatil. Ale v prípadoch, keď ide do tuhého, títo dvaja šikovní detektívi nezaváhajú a spravia všetko preto, aby páchateľa (keďže sa jedná o oddelenie vrážd, ide väčšinou o bezcitných vrahov - až na výnimky, kedy niekto spácha otrasný čin a zabije svojho blízkeho nešťastnou náhodou, ale namiesto priznania radšej zvolí útek a klamstvo) čo najskôr dolapili. Niekedy im v tom však bráni "vyššia moc" z minulých režimov alebo aj súčasných politických sfér, kedy sa chcú vyhnúť škandálu a nútia tak detektívov skutočné riešenie prípadu ututlať. A práve na to je táto dvojka najviac háklivá a aj vďaka tejto povahovej črte sa im podarilo poriadne naštvať spomínané osoby. Ale väčšinou si, ľudovo povedané - "narazili hubu". V tom je napríklad rozdiel oproti dvojke Hanzel a Burger, ktorým je tiež také správanie proti srsti, ale ich životná skúsenosť im hovorí, že nie vždy sa oplatí búrať hlavou proti múru. To ale neznamená, že by Burger a Hanzel neplnili svoje povinnosti svedomite - práve naopak, ale vďaka životným skúsenostiam zrejme vedia, kedy sa niečo oplatí a kedy to už nemá cenu. Ale stali sa aj prípady a tvrdohlavosť mladších kolegov ich neraz príjemne prekvapila a Krauz a Chosé dokázali, že existujú dvere aj tam, kde predtým boli múry.

Petra a Filip

Najmladšiu dvojicu tvoria Petra Pergnerová a Filip Kiss. Petra je krásna a inteligentná vyšetrovateľka, ktorá si svojim pôvabom získava všetky pohľady a detektívom z oddelenia vrážd neraz pomohla v zložitých situáciách vyšetrovania.

Ivan Canis

K členom oddelenia patril aj Ivan Canis - bývalý člen ŠTB. Túto postavu je ťažké odhadnúť, lebo hrá na dve strany - v niektorých prípadoch detektívom pomohol, ale v niektorých prípadoch, keď dostal rozkaz "zhora" musel zariadiť, aby sa vyšetrovanie ututlalo.

Šéf oddelenia vrážd - Alexander Mayor

Nad týmto oddelením trpezlivo bdie ich šéf Alexander Mayor, ktorí znáša ich drobné priestupky, ale hlavne úspechy z vyriešených prípadov.


TOP 5 od autora Dominik Dán podľa Auraknihy.sk

1. Popol všetkých zarovná

2. Cela číslo 17

3. Sára

4. Žiješ iba dvakrát

5. Knieža smrť

TOP 5 od autora Dominik Dán | Auraknihy.sk



Dominik Dán a jeho tvorba


Aktuálne bolo vydaných 34 kníh od autora Dominik Dán. Najnovšia kniha od Dominika Dán - Dáma kontra strelec .

Knihy na Slovensku a v Čechách vydáva vydavateľstvo Slovart v tvrdej väzbe s prebalom. Audioknihy od autora Dominik Dán vydáva vydavateľstvo Publixing Ltd a knihy načítava Marián Geišberg. Fanúšikov a zberateľov kníh od autora určite poteší aj limitovaná edícia kníh Dominika Dána, ktorá je číslovaná s podpisom autora a s originálnou obálkou.


Kompletná zbierka kníh od autora Dominik Dán v poradí podľa deja:


Knihy Dominika Dána z obdobia osemdesiatych rokov:

Dominik Dán - Uzol (16. napísaná v poradí - rok vydania 2012)
Dej knihy Uzol sa odohráva v marci 1988. Opisuje nástup Richarda Krauza na oddelení vrážd, praktiky ŠtB a vraždy vojenského pilota z politických dôvodov a stráženie hraníc s Rakúskom, prípadné dopady, ak sa niekomu utiecť podarilo aj na jeho rodinu a najbližších.
Dominik Dán - Básnik (18. napísaná v poradí - rok vydania 2013)
Dej knihy Básnik sa odohráva v období marec a apríl 1988 - sviečková demonštrácia a socialistické tlaky na políciu. Básnik je príbeh masového vraha mladých žien, ktoré spája jedno tajomstvo...
Dominik Dán - Nežná fatamorgána (22. napísaná v poradí - rok vydania 2016)
Dej knihy Nežná fatamorgána prebieha v rokoch 1987 až november 1989. Obdobie Nežnej revolúcie a prípad uškrtených dievčat.

Knihy Dominika Dána z obdobia deväťdesiatych rokov:

Dominik Dán - List zo záhrobia (26. napísaná v poradí - rok vydania 2018)
Kniha List zo záhrobia nás prenesie do januára 1990, kedy sa vďaka prezidentovej amnestii na slobodu dostávajú aj nenapraviteľní zločinci. Situácia je komplikovaná, zločinci vyčíňajú a do toho ešte prebieha zmena zo starého totalitného systému na demokratický, čo sa odzrkadľuje aj v bývalej Verejnej bezpečnosti, ktorá sa mení na Policajný zbor.
Dominik Dán - Mucha
(10. napísaná v poradí - rok vydania 2009) 
Mucha sa odohráva v júni 1990 a na oddelení vrážd vyšetrujú prípad nezvestného dievčaťa.
Dominik Dán - Beštia (3. napísaná v poradí - rok vydania 2006) 
Dej knihy Beštia sa odohráva v období od júna 1990 do augusta 1992 a dá oddeleniu vrážd poriadne zabrať. Aj v tejto knihe môžeme vidieť dôsledky amnestie, vďaka ktorej sa na slobodu dostali zločinci ako Ondrej Rigo.
Dominik Dán - Mucholapka (11. napísaná v poradí - rok vydania 2010) 
Kniha Mucholapka je pokračovaním knihy Mucha a odohráva sa počas roka 1991. Dokumentuje pôsobenie masového vraha Jozefa Slováka.
Dominik Dán - Červený kapitán (6. napísaná v poradí - rok vydania 2007)
Kniha, ktorú niektorí prirovnávajú k Da Vinciho kódu od autora Dan Brown. Kniha dokumentuje spoluprácu biskupa Jána Jastraba s ŠtB, praktiky ŠtB a ako zametali po sebe stopy. V tejto knihe sa objavuje na oddelení vrážd aj Jozef Fischer - Chosé. Na základe knihy bol v roku 2016 natočený rovnomenný film Červený kapitán (odkaz na filmovú databázu ČSFD - Rudý kapitán).
Dominik Dán - Krv nie je voda (21. napísaná v poradí - rok vydania 2015)
Obdobie po auguste 1992, prípad upálenia mladej ženy a jej dieťaťa na Morave, prostitúcia.
Dominik Dán - Smrť na druhom brehu (23. napísaná v poradí - rok vydania 2016) 
Dej knihy sa odohráva na jar 1994, keď nájdu na brehu rieky Morava mŕtvolu s dierou v hlave po strelnej zbrani. Začiatky vybavovania účtov v podsvetí.
Dominik Dán - Korene zla (24. napísaná v poradí - rok vydania 2017) 
Vybavovanie účtov v mafiánskom podsvetí v deväťdesiatych rokoch.
Dominik Dán - Cigaretka na dva ťahy (25. napísaná v poradí - rok vydania 2017)
Dej knihy - jar 1995, popisuje spoluprácu SIS s mafiou – distribúcia drog a prípady, keď do trestnej činnosti boli zapletení policajti.
Dominik Dán - Popol všetkých zarovná (1. napísaná v poradí - rok vydania 2005)
Dej knihy sa odohráva na jeseň 1996 a niekomu by mohol pripomínať udalosti, ktoré sa stali na Slovensku, keď bol unesený syn vtedajšieho prezidenta.
Dominik Dán - Nehanebné neviniatko (2. napísaná v poradí - rok vydania 2005)
Dej knihy – január 1997. Voľné pokračovanie knihy Popol všetkých zarovná. Prípad smrti študentky architektúry a dcéry veľvyslanca vo Švédsku a vražda Bossa podsvetia vo februári 1997.
Dominik Dán - Na podpätkoch (14. napísaná v poradí - rok vydania 2011) 
Dej knihy Na podpätkoch sa odohráva v období február až máj 1998. Táto kniha prináša smrť a vybavovanie účtov v prostredí mafie a zásnuby Petry z oddelenia vrážd.
Dominik Dán - Jednou nohou v hrobe (20. napísaná v poradí - rok vydania 2014)
Dej v knihe - august až november 1998 popisuje bežné problémy na oddelení vrážd. Do toho musia zistiť, komu patrí nájdená ľudská noha na smetisku.
Dominik Dán - Cela číslo 17 (5. napísaná v poradí - rok vydania 2007) 
Obdobie deja v knihe - december 1998 až február 1999. Popisuje prípad nespravodlivo odsúdeného matematického génia, profesora Kamila Puskailera, obchod s deťmi, bielym mäsom a prostitúciu.
Dominik Dán - Žiješ iba dvakrát (13. napísaná v poradí - rok vydania 2011)
Kniha Žiješ iba dvakrát je voľným pokračovaním knihy Cela číslo 17 a odohráva sa vo februári 1999. Popisuje aj medzinárodný obchod s ľudskými orgánmi, domáce násilie členov policajného zboru, ale aj zákernú chorobu, ktorá sa dotkla aj členov oddelenia vrážd.
Dominik Dán - Nevieš dňa, nevieš hodiny (29. napísaná v poradí - rok vydania 2019)
Dej knihy sa odohráva na prelome tisícročí - Silvester 1999. Magická noc deliaca dve tisícročia im prinesie viac prekvapení, bohužiaľ, prekvapenia na oddelení vrážd väčšinou stoja niekoho nevinného život.
Dominik Dán - V tieni (31. napísaná v poradí - rok vydania 2020)
Zaktivizoval sa opäť ponožkový vrah alebo z jeho tieňa vystúpil nový?
Dominik Dán - Bremeno minulosti (32. kniha napísaná v poradí - rok vydania 2021)
Krauz mal na poobedie úplne iné plány, no záhadná smrť vysokoškolského profesora mu ich prevrátila hore nohami. Namiesto vytúženého voľna sa dvojica detektívov z ničoho nič ocitne uprostred dvoch závažných prípadov
Dominik Dán - Mačacia stopa (33. kniha napísaná v poradí - rok vydania 2021)
Z hlbín minulosti opäť vyplávala Hilda Wolfová, ktorú Burger s Hanzelom podozrievajú z vrážd mladých chlapcov, zo série ťahajúcej sa ešte z čias socializmu.
Dominik Dán - Tajomný závoj (34. kniha napísaná v poradí - rok vydania 2022)
Na oddelení vrážd za jeden deň dva prípady spojené zvláštnou niťou, nezvyčajnými stopami. Jedno je jasné, ak neodhalia tajomstvo skryté za oponou, ak nezmenia uhol pohľadu, záhada nebude nikdy vyriešená.
Dominik Dán - Dáma kontra strelec (35. kniha napísaná v poradí - rok vydania 2022)
V polovici deväťdesiatych rokov sa v Našom Meste aktivizovalo podsvetie a chlapci z oddelenia vrážd mali plné ruky práce. No nie všetky vraždy z tohto obdobia súviseli s podsvetím.

Knihy Dominika Dána od roku 2000:

Dominik Dán - Nevinným sa neodpúšťa (19. napísaná v poradí - rok vydania 2014)
Obdobie, v ktorom sa dej knihy odohráva je júl a august 2001 a kniha je voľným pokračovaním knihy Na podpätkoch. Opisuje vraždu podnikateľa.
Dominik Dán - Sára (4. napísaná v poradí - rok vydania 2011)
Prípady, ktoré v tejto knihe rieši oddelenie vrážd sa odohrávajú v období február až apríl 2002 a pôjde o témy prípad vraždy prominentného bankára a vražda na objednávku z radov polície.
Dominik Dán - Hriech náš každodenný (7. napísaná v poradí - rok vydania 2008)
Dej knihy - október a november 2002, popisuje prípad na smrť utýraného chlapca, spolupráca Cirkvi a mládeže, problémy v prominentných manželstvách a v sociálne slabších rodinách, šikanovanie na základnej škole.
Dominik Dán - Knieža smrť (8. napísaná v poradí - rok vydania 2008) – apríl 2003
Manželka stavebného podnikateľa našla svojho manžela na chate s rozseknutou hlavou a prepichnutým hrudníkom.
Dominik Dán - Studňa (12. napísaná v poradí - rok vydania 2010)
Vyšetrovanie vraždy podnikateľa v období august 2002 až máj 2003. V tejto knihe sme svedkom aj smutnej udalosti, keď Otovi Hanzelovi umrie manželka.
Dominik Dán - Kožené srdce (15. napísaná v poradí - rok vydania 2012)
Dej knihy sa odohráva v júni 2003. Príbeh týkajúci sa druhej svetovej vojny a prípad zavraždeného vysokopostaveného úradníka.
Dominik Dán - Kráska a netvor (17. napísaná v poradí - rok vydania 2013)
September 2008 nedovolí oddeleniu vrážd oddýchnuť. Na ich pracovnom stole sa objaví prípad brutálnej vraždy študentky Barbory nájdenej za hranicami Slovenska, ktorý musia vyriešiť. Keďže sa jej telo našlo na hranicami, tlaky od nadriadených sú väčšie a detektívi sa pri riešení poriadne zapotia.
Dominik Dán - Noc temných klamstiev (9. napísaná v poradí - rok vydania 2009)
Dej príbehu sa odohráva počas 24 hodín v marci 2009 a detektívi z oddelenia vrážd neveria vlastným očiam...
Dominik Dán - Venuša zo zátoky (27. napísaná v poradí - rok vydania 2018)
Nájdená mŕtvola v auguste 2009 a neskôr nájdená hlava, ktorá však nesedí ku telu... To asi nebude ľahký oriešok v knihe Venuša zo zátoky. Okrem toho je potrebné riešiť aj obchod s drogami a prostitúciu. Petru zrania počas tajnej operácie, Burger skončí v nemocnici.
Dominik Dán - Pochovaní zaživa (28. napísaná v poradí - rok vydania 2019)
Kniha nadväzuje na knihu Venuša zo zátoky. Burger je v nemocnici, Chosé sa vydal po stopách zákerného strelca Gaba. Petra bola počas tajnej operácie zranená, takže oddelenie vrážd je citeľne oslabené, ale prípady treba riešiť stále.
Dominik Dán - Klbko zmijí (30. napísaná v poradí - rok vydania 2020)
Neznámy strelec popravil doma v posteli okresného prokurátora a o dva dni neskôr kandidáta na starostu okrajovej mestskej časti. Richard Krauz tuší, že priamy úder na skorumpovaných papalášov im dá riadne zabrať a riešenie záhady dvoch beštiálnych vrážd bude bolestivé.
Dominik Dán - Reminiscencie (36. napísaná v poradí - rok vydania 2023)
Na jeseň 2008 sa detektívom z kancelárie stoštyridsaťjeden dostal na stôl najstarší prípad s akým sa kedy stretli. Stal sa pred päťdesiatimi šiestimi rokmi a vedenie ich žiadalo, aby vyšetrili prípad streľby na utekajúcich emigrantov na štátnej hranici s Rakúskom.
Dominik Dán - Konečne normálna vražda (37. napísaná v poradí - rok vydania 2023)
Šéf poslal detektívom z oddelenia vrážd preveriť bizarný nález mŕtvoly mladého dievčaťa visiaceho na strome. Keď však zistia, že to nie je prvý podobný prípad, nitky spájajúce vraždy mladých krásnych dievčat sa začínajú preplietať a ani jeden detektív netuší, kde sa skrýva zákerný vrah.



A čo v prípade, ak ste prečítali všetky doteraz vydané knihy od autora Dominik Dán?


Ak patríte do skupiny fanúšikov, ktorí už prečítali všetky knihy od autora Dominik Dán, najnovšiu už majú rezervovanú v predpredaji a na horúcu novinku netrpezlivo čakajú, je isté že:

"Máte celkom slušnú zbierku kníh!"

Tá si však vyžaduje priestor na jej uskladnenie vo vašej osobnej knižnici. Knihy od autora Dominik Dán sú zatiaľ stále bežne dostupné a aj keď sa sem tam stane, že niektorá zo starších titulov sa vypredá, vydavateľstvo Slovart rýchlo spraví dotlač, takže vaša zbierka asi nebude mať veľkú zberateľskú hodnotu (iné to je v prípade ak vlastníte limitovanú edíciu kníh od autora Dominik Dán, ktorá je číslovaná. Tá môže mať pre zberateľov hodnotu). Môžete síce počkať, kým sa všetky vypredajú a časom možno nadobudne na hodnote, ale asi to nebude vaša šanca ako zarobiť prvý milión.

Existuje však pár tipov, čo s použitými knihami, ktoré už nepotrebujete - nemusí ísť len o knihy od Dominika Dána, ale rôzne, ktoré ste už prečítali a nepotrebujete ich. Spoločne sa na ne môžeme pozrieť v ďalšom našom článku: Čo v prípade, ak ste prečítali všetky kniha od autora Dominik Dán.