Severské krimi v podaní autora Lars Kepler.


Za autorským názvom Lars Kepler sa v skutočnosti skrýva dvojica autorov. Sú nimi manželia Alexander Ahndoril a Alexandra Coelho Ahndorilova.

Vo svojej tvorbe zameriavajú na detektívne krimi romány. Krstné meno pseudonymu odkazuje na Stiega Larssona (čitateľom známy svojou trilógiou Millennium) a priezvisko na nemeckého astronóma Johannesa Keplera.

Alexander sa narodil v roku 1967, študoval na univerzite v Štokholme film, náboženstvo a filozofiu. Dnes je jedným z najslávnejších švédskych spisovateľov.

Jeho manželka Alexandra sa narodila v roku 1966. Venuje sa literárnej kritike a je autorkou viacerých úspešných románov. Žijú v Štokholme a majú spolu tri dcéry.


Lars Kepler a jeho tvorba


Krimiromány s komisárom Joonom Linnom zaznamenali mimoriadny čitateľský úspech, doteraz sa predalo vo svete viac než päť miliónov výtlačkov. Ich spoločný román Hypnotizér sa stal medzinárodným bestsellerom, jeho filmovej verzie sa ujal známy režisér Lasse Hallström.

V slovenskom jazyku boli vydavateľstvom IKAR doteraz vydané tieto knihy:

Lars Kepler - Hypnotizér
Štokholmského lekára Erika Mariu Barka privolajú v noci k naliehavému prípadu ťažko zraneného chlapca. Jeho otca, stredoškolského učiteľa Andersa Eka, matku Katju aj päťročnú sestru Lisu našli mŕtvych. Brutálny vrah ich dobodal nožom. Prežil len pätnásťročný Josef.
Lars Kepler - Zmluva podľa Paganiniho
Pokračovanie príbehu Hypnotizér vám opäť prinesie dávku napätia. Polícia sa ocitá pred jednou z najťažších skúšok.
Lars Kepler - Svedkyňa ohňa
Flora Hansenová o sebe tvrdí, že je médium, a živí sa tým, že organizuje seansy a predstiera rozhovory s mŕtvymi. Po záhadnej vražde v Birgittagardene, domove pre mládež s poruchami správania, však odrazu trpí víziami, ktoré sú až príliš reálne.
Lars Kepler - Uspávač
Jureka Waltera odsúdili a zatvorili na uzavreté oddelenie psychiatrického ústavu. Kde teda žil Mikael celých trinásť rokov? Nečakané svedectvo a prekvapujúca Mikaelova výpoveď vyvolajú obnovenie uzatvoreného prípadu. Ožívajú aj nočné mory Joonu Linnu, lebo vrah trpko poznačil nielen osud desiatok ľudí, ale aj jeho.
Lars Kepler - Lovec králikov
Ak sa v telefóne ozve detský hlas odriekavajúci básničku o králikoch, začnite sa báť o svoj život!
Lars Kepler - Stalker
Na e-mailovú adresu Úradu kriminálnej polície prišlo video. Niekto sa vkradol do záhrady rodinného domu a tajne nakrútil ženu cez okno. Na ďalší deň sa našlo jej telo, zomrela na následky rezných a bodných rán.
Lars Kepler - Ihrisko
Počas nasadenia v Kosove poručíčku Jasmin Pascalovú-Andersonovú postrelili. Na minútu a štyridsať sekúnd sa jej zastavilo srdce. Preberie sa a je presvedčená, že vie, čo nasleduje po smrti.
Lars Kepler - Lazár
V byte na predmestí Osla nájdu mŕtveho muža. Ukáže sa, že obeťou bol dosiaľ neznámy vykrádač hrobov a zberateľ morbídnych trofejí.
Lars Kepler - Zrkadlový muž
Cestou domov zo školy zmizne mladé dievča. Napriek úsiliu polície aj rodiny sa ju nepodarí vypátrať. O päť rokov ju nájdu brutálne zavraždenú na detskom ihrisku uprostred Štokholmu.
Lars Kepler - Pavúk
Pred troma rokmi dostala Saga Bauerová nečakanú pohľadnicu. Neznámy odosielateľ sa v nej vyhrážal zbraňou s deviatimi bielymi nábojmi, pričom jeden z nich je určený pre inšpektora Joona Linnu.