Pavol Dobšinský - život a dielo

Bol raz jeden kráľ... Bolo raz jedno kráľovstvo... Bola raz jedna chudobná žena... Kde bolo, tam bolo...

Sú vám tieto slová známe? Bodaj by nie, veď asi každému z nás v pamäti utkveli tieto začiatky klasických rozprávok od Pavla Dobšinského.

Narodi sal 16. marca v roku 1828 do rodiny evanjelického farára a učiteľa v obci Slavošovce.

Pavol Dobšinský - štúdium

Aj keď pochádzal z deviatich detí, otcovi veľmi záležalo na tom, aby sa prvorodenému synovi dostalo vzdelania. Základnú školu vychodil v rodnej obci a po jej ukončení ho otec poslal na gymnázium do Rožňavy a neskôr Miškovca, aby sa zdokonalil v maďarskom jazyku - keďže v tej dobe sa na väčšine úradných miest ako spisovný jazyk používala práve maďarčina.

Po absolvovaní gymnázia študoval v rokoch 1840-1848 teológiu a filozofiu na evanjelickom lýceu v Levoči.

Tu sa aktívne zapojil do činnosti Jednoty mládeže slovenskej. Redigoval rukopisný zábavník Holubica, do ktorého prispieval básňami a zápismi slovenských ľudových rozprávok.

Venoval sa aj prekladom svetovej zahraničnej literatúry a jeho rukami a prekladmi prešli diela od známych autorov ako napríkla Byron, Mickiewicz, Lermontov, Rousseau alebo Shakespeare.

Život po ukončení štúdia

Keď sa spomenie meno Pavol Dobšinský, mnohí z nás si ho spoja práve s rozprávkami, v ktorých dobro víťazilo nad zlom a získali sme z nich poučenia aj do bežného života.

Život Pavla Dobšinského však nebol vždy iba rozprávkový. Ak by sa dala jeho osoba charakterizovať jednou vetou, tak najčastejšie sa stretneme s označením - slovenský evanjelický kňaz, folklorista a zberateľ ľudovej slovesnosti, literárny kritik, prekladateľ, ktorý sa radí do obdobia romantizmu a je jedným zo spisovateľov štúrovskej generácie.

Po ukončení lýcea musel narukovať a vojenské podmienky neznášal veľmi dobre. V roku 1850 úspešne doštudoval a zložil farársku skúšku, čo mu umožnilo pracovať na fare v Revúcej, kde v rokoch 1850 – 1852 pôsobil ako asistent u evanjelického farára a etnografa Samuela Reussa. Vďaka svojmu zamestnávateľovi sa začal venovať zbieraniu a vydávaniu slovenskej ľudovej slovesnosti.

Reuss sa postavil proti názorom osvietencov, ktorí považovali rozprávku za poveru alebo blud, ktorý je nedôstojný modernému človeku.

Presadzoval názor, že rozprávka je súčasť ľudovej kultúry a vzácnym dokladom, ktorý vypovedá o kultúrnej a spoločenskej minulosti predkov. Odporúčal ju odpisovať doslovne a neupravovať ju ani štylisticky, aby bola zachovaná jej autenticita a vierohodnosť.

Dobšinský si však osvojil skôr prístup Ľudovíta Štúra - rozprávka je výplodom obrazotvornosti rozprávača. A preto aj on, podobne ako štúrovci, zasahoval do starých príbehov a upravoval ich po novom.

Pavol Dobšinský a jeho tvorba:

Podľa jeho životopisu vidíme, že Pavol Dobšinský mal k literatúre blízko celý svoj život. A aktívne sa svojej tvorbe začal venovať už počas svojho štúdia - či už publikovaním v časopisoch alebo prekladmi známych zahraničných spisovateľov.

Keďže sa veľa venoval práve ľudovej slovesnosti a slovenským rozprávkam, povestiam, legendám a poverám, to patrí aj medzi jeho hlavné dielo.

Spolu s A. H. Škultétym zostavili a v roku 1858 – 1861 vydali súbor 64 rozprávok v šiestich zošitoch pod názvom Slovenské povesti.

Krátko pred smrťou vydal 90 rozprávok v ôsmich zošitoch pod názvom Prostonárodné slovenské povesti (1880 – 1883). Tieto zbierky sú základným a dodnes reprezentatívnym dielom slovenskej folkloristiky.

Prostonárodné slovenské rozprávky sú známe v troch zväzkoch a obsahujú tieto rozprávky a povesti:

Prostonárodné slovenské rozprávky - Prvý zväzok:

Úvod, Zakliata hora, Laktibrada, Panna z rosy počatá a z deväť matiek splodená, Matej veľký kráľ a Uliana veľká kráľovná, Radúz a Ľudmila, Myšacia bundička, Hadogašpar, Dvanásti bratia a trinásta sestra, Tri stromy, Za zlatým jabĺčkom, Zlatá podkova, zlatô pero, zlatý vlas; Lomidrevo alebo Valibuk, Tri perá z draka alebo hľadanie zlého a dobrého, Chorý kráľ, Zlatovláska, O kráľovičovi, čo si mladú hľadal, Černokňažník, Dvä šibalci, Mahuliena zlatá panna alebo slncová panička, Vlkolak, Zlatovlasé dvojčatá, Berona, Jelenček, Dalajláma, Čarodejná lampa, Pani Mačička, Zlí bratia, Víťaz Kuchta, Či še hnevace?, Svetovládny rytier, Otcov hrob, Vintalko, Ľudojedi, Zlatá priadka, Škrupinový zámok, O kocúrikovi

Prostonárodné slovenské rozprávky - Druhý zväzok:

Janko a Macko, Sirota, Zlatná krajina, Dlhý nos, Zlatý kľúč, Čarodejná kráľovná, Zlatý zúbok, O veternom kráľovi, Šurienka a Atalienka, Tri holúbky, Neverná žena, My trǟ bratǟ, Had, mačička a psík, Fundži palica, cepy von z vreca, Tri píšťalky, O Mechúrikovi, Kozičky, Mať a macocha alebo zlatá páva, Rovnopekný pár, Hrdá panička; Kraľčík, Kucharčík, Popelčík; Piatko a Pustaj, Zlý brat, Pijan, Tri zlaté hrušky, Bračok vtáčok, Baláž, Zlatovláska, Mlynček, Či jesto pravda na svete, Janko Hraško, Stará dievka a čert, Červenkráľ a žltovláska, Černovlasý princ, O krásnej Ibronke, O sirote, Divostvorný lovec, Cesta k Slncu, Mataj, Ľubka a Kovovlad, O dvanástich mesiačkoch, Plavčík a Vratko čo osúšajú slzy sveta, O hlúpej žene, Zlatí bratkovia Zakliaty zámok, Drevená krava, Čert slúži, Žabina kmotra; Hádač, strúhač, strelec, poprac; Najmladší z dvanástich, O troch grošoch

Prostonárodné slovenské rozprávky - Tretí zväzok:

Soľ nad zlato, Kubove príhody, Nebeská sláva, Chudobných rodičov syn, Na Boha s kyjom, Sitno; Hopsa, hor sa - zem, otvor sa!; Ako šlo vajce na vandrovku, Tetka smrť, Svenči gazda, zvieracej reči vedomý, Stratený chlapec, Peračina, Traja zhavranelí bratia, Prorok Rak, Tri práčky, Psota, Zabitá sestra, Panna za drakom, Ružová Anička, Petor a Otec nebeský v širokom údolí, Nebojsa, Klinko a Kompit kráľ, Bača a šarkan, Kráľ času, Trojruža, O človeku, čo nikdy nehrešil, O pohanskom kráľovi, Medveď a komár, Mechúrik-Koščúrik s kamarátmi, Drotári a ten špatný, Slncový kôň, O Víťazkovi, Smrť kmotra a zázračný lekár, Múdry chlapec, Sirôtky; Pamodaj šťastia, lavička; Jeleň zlatorohý, Mŕtvy frajer, Popolvár najväčší na svete, Ženský vtip, Dobrý strelec, Cigáň čerta ošialil, Pes, O Peterkovi, Starý Bodrík a vlk, Starý človek a dvanásť oviec, Ďuro-truľo, Súdnej pám, Vešťec, Cesta k Slncu a Mesiacu, Popelvár - Hnusná tvár, Tri zakliate kniežatá, Tri citróny, O zakliatej sestre, Zelezník, Múdry Maťko a blázni; O vlku, čo si dal šiť boty; Svetská krása, Statočný valach, O ednom chudobnom mlinarevi, Pravda, Popeluša, Salaš na čertovici, Pecko-sprostáčik, Koza odratá a jež, Kozliatka

O ich úspechu a rovnako ako o úspechu Dobšinského rozprávok môžu svedčiť už len fakt, že jeho knihy sú stále žiadané a od prvého vydania boli stále vypredané a vydávané nové vydania.

Niečo z jeho tvorby nájdete v našej ponuke v týchto aktuálnych vydaniach a zbierkach:

- Pavol Dobšinský - Slovenské rozprávky (Vydavateľstvo IKAR 2016)
- Najkrajšie slovenské národné rozprávky I. a II. zväzok (Vydavateľstvo GEORG 2014)
- Najveselšie rozprávky Pavla Dobšinského (Vydavateľstvo GEORG 2013)
- Pavol Dobšinský - Najkrajšie slovenské rozprávky (Vydavateľstvo Ottovo nakladateľstvo 2015)
- Pavol Dobšinský - Slovenské ľudové rozprávky (Vydavateľstvo Ottovo nakladateľstvo 2016)

Zbierka Prostonárodné slovenské rozprávky:

- Pavol Dobšinský - Prostonárodné slovenské rozprávky - zväzok 1 (Vydavateľstvo Tatran 2016)
- Pavol Dobšinský - Prostonárodné slovenské rozprávky - zväzok 2 (Vydavateľstvo Tatran 2017)
- Pavol Dobšinský - Prostonárodné slovenské rozprávky - zväzok 3 (Vydavateľstvo Tatran 2017)