Gustáv Murín je slovenský spisovateľ, ktorý píše knihy prevažne na tému slovenskej mafie. Jeho knihy sa zameriavajú na témy mafia na Slovensku, mafiáni v Bratislave, ale aj slovenskú mafiu pôsobiacu v Prahe.

V knihách opisuje situáciu na Slovensku v deväťdesiatych rokoch, kedy mala mafia na Slovensku najväčší rozmach. Popisuje v nich hlavných aktérov, bossov podsvetia a ich život, osudy a koniec.

Medzi najväčších bossov slovenskej mafie patrí nepochybn Mikuláš Černák. Jeho príbeh je opísaný v knihách Mafia v Bratislave, Mafia na Slovensku a Mikuláš Černák - Boss všetkých Bossov, ktorá je už aktuálne vypredaná.

Mafiáni boli ľudia, ktorí prepadli svojej túžbe po moci a nezastavili sa pred ničím. Ľudský život pre nich nemal veľkú cenu a nemali problém odstrániť kohokoľvek, kto im stál v ceste. Žili síce bohémsky život, ale nie na dlhú dobu a ich osudy väčšinou končili smrťou.

Na tému slovenskej mafie a mafie v Bratislave bol aj nedávno vytvorený dokument Mafiáni, ktorý bol vysielaný aj v slovenkej TV a mal 13 častí, z ktorých každá sa zameriavala na špecifickú oblasť alebo konkrétnu mafiánsku skupinu na Slovensku ako napr.: Sýkorovci, Piťovci, Černák, kto ťahal za všetky nitky a pod.