Sever Slovenska - naša Orava.

Najsevernejším bodom Slovenskej republiky je obec Oravská Polhora, ktorá sa nachádza pod mohutnou Babou Horou. Tu dávnejšie pôsobil aj známy slovenský básnik, dramatik, spisovateľ, prekladateľ a politik Pavol Ország Hviezdoslav - rodák z Vyšného Kubína. Obec Vyšný Kubín sa rozprestiera pod jednou z mnohých dominánt Oravy - pod vrchom Choč, ktorý bol aj Hviezdoslavovi blízky a aj autor Anton Habovštiak ho spomína vo viacerých príbehoch vo svojich knihách - ako napr. Zlaté dukáty v Choči, Rok na Orave.

Oravský kraj je známy svojou "severskou klímou", tuhými zimami, peknými lesmi, tvrdou prácou. Orava je rozmanitá a jej jednotlivé krásy popisuje viacero autorov vo svojich knihách, či už v minulosti alebo aj súčasní.

V našej ponuke nájdete - Knihy o Orave:

Námestovo - Album mesta - Kniha je príbehom okresného mesta Námestovo a jeho premeny v čase. Od čias pred a po vybudovaní mohutnej Oravskej priehrady.

Marián Grígeľ - Goralské nárečie slovník - Slovník goralského nárečia, ktoré je typické pre oravské dedinky.

Ivan Žilinčík - Klapot kolies v údoliach Bystrice a Bielej Oravy - História oravsko-kysuckej železničky, jej využitie a nakoniec aj rozobratie. V súčasnosti železnička funguje ako turistická atrakcia s možnosťou zviesť sa na vláčiku a to, buď na oravskej strane zo zastávky Tanečník, alebo z kysuckej strany priamo v skanzene Vychylovka.

Eva Kurjaková - S modrotlačou do sveta - Kniha o modrotlači na Orave a na Slovensku. Približuje toto slovenské remeslo a jeho žiadanosť v celom bývalom Uhorsku a v ostatných krajinách sveta.

Eva Kurjaková - Príhody a povesti Bielej Oravy - 48 príbehov a povestí z obcí Bielej Oravy.

Miloš Jesenský - Gorali - Veľká kniha o Goraloch Oravy, Liptova a Kysúc.

Miloš Jesenský - Kelti - Vitajte uprostred keltských čias – v kraji Keltov. Veľká kniha o Keltoch v Žilinskom kraji.