(Článok obsahuje a prezrádza niektoré časti deja)

,,Navždy.’’

Tieto slová vyslovil profesor Snape v poslednej knihe zo série Harry Potter. Jeho slová možno nemali vyjadriť len lásku k Lilly Potterovej, ale aj nádej, že príbehy zo sveta čarodejníkov dočítaním poslednej stránky nekončia.

Táto finálna kniha bola rozmanitá. Jej dej bol akčný, vôbec som sa nenudila. Či už hľadali horcruxy, alebo sa rozprávali s Aberforthom, vždy sa v náhlom okamihu stalo niečo čo čitateľ absolútne nečakal. Našli sa tam však aj smutné chvíle, keď sme museli súperiť s emóciami, ktoré na nás doľahli keď sme sa dočítali o smrti našej obľúbenej fiktívnej postavy. Ja som najviac ožalela Tonksovú. Prišla mi ako kamarátka. Sympatická, bezstarostná, vždy s úsmevom na tvári.

Tieto momenty vystriedali tie radostnejšie, ako napríklad svadba Fleur a Billa, narodenie bábätka alebo vtip, ktorý sa Ronovi proste nepodaril.

Pomerne veľká časť knihy bola zameraná na hľadanie horcruxov, ale ani to nebolo také jednoduché. Stále to malo nejaké zaujímavé zápletky. Už aj keď nejaký ten hrocrux našli, nemali ho ako zničiť. V tom sa objaví tajomný patronus, ktorý im ukáže kde je ukrytý meč Richarda Chrabromila. O niekoľko kapitol neskôr však oň prídu, výmenou za vstupenku do trezoru Bellatrix Lestrangeovej. Náhle sa dozvedajú o Daroch Smrti, ktoré ich lákajú svojou nevyčerpateľnou mocou. A tak to pokračuje dokým sa nezačne finálny súboj.

Finále celej knižnej série sa odohráva na najdôležitejšom mieste príbehu. V Rokforte. Bojujú študenti, učitelia, acromantule, obry a ktovieaké rôzne iné fantastické tvory, ale všetci so spoločným cieľom. Zničiť Voldemorta. Avšak miesto radostného konca, ich čaká len Voldemortova pohŕdavosť pri pohľade na Harryho uvädnuté telo. Napriek tomu všetkých povzbudí Neville s odvážnosťou bojovať ďalej, s nádejou v jeho srdci. Predsa nie je všetko ako sa zdá. Harry sa postaví na nohy a skončí to čo sa veľmi dávno začalo. Tom Riddle bezvýznamne klesne na zem a všetko sa skončilo.

Aj keď nie úplne všetko. Autorka J.K. Rowlingová nám ponúka krátky náhľad do budúcnosti Harryho Pottera a jeho priateľov. To nám dáva nádej, že tento príbeh nikdy neskončí. Nikdy, pretože je v našich srdciach.

,,Navždy.”