Druhá svetová vojna znamenala pre celé ľudstvo veľkú hrôzu, útrapy, smrť a nešťastie. Jej ukončenie síce prinieslo pokoj, ale jej následky môžeme cítiť dodnes.

Niektorí z nemeckých vojakov bojovali do posledných síl, iní sa vzdávali spojeneckým vojskám, niektorí radšej spáchali samovraždu.

Z tohto hľadiska na tom boli najhoršie príslušníci plukov SS. S tými spojeneckí vojaci nemali zľutovanie a to, že by sa vzdali, by znamenalo ich istú smrť. Preto sa mnoho takýchto vojakov rozhodlo pre možnosť, zapojiť sa do bojov pre francúzske légie. Legionárov nebolo veľa, boli málo skúsení, preto sa nikto nikoho nepýtal odkiaľ pochádza a ak o účasť v légii mal záujem, prijali ho.

O tom je príbeh Ďábelská garda od autora George Robert Elford. Je to príbeh jednotky nemeckých vojakov, ktorí sa namiesto šibenice rozhodli bojovať pre francúzsku cudzineckú légiu a zúčastnili sa tak bojov vo Vietname.

Francúzi nimi opovrhovali, Vietnamci sa ich báli a nenávideli ich. Nemci vo Vietname nebojovali z patriotizmu ani pre slávu, ale preto, že bojovať za Francúzov bolo lepšie ako visieť na šibenici.

Kniha popisuje postupy a taktiku nemeckých vojakov. Boli organizovaní, vietnamci si s nimi nevedeli poradiť. Väčšina francúzskych legionárov bojovala iba kvôli peniazom a koristi, šli do boja bezhlavo a neuvážene. Preto často v bojoch padli a boli porazení. Nemeckí legionári však nikdy bezhlavo neriskovali. Vždy mali jasný a presný plán a tým sa stali postrachom pre vietnamskú armádu, ktorej narobili početné straty. Preto dostali aj pomenovanie - Ďábelská garda.