Leto 2018 začalo trošku netradične. Ak by sme sa mali riadiť podľa počasia, tak ihneď po skončení zimy prišlo leto a ako keby vynechalo jedno ročné obdobie.

Apríl so sebou priniesol horúčavy porovnateľné s príjemnými slnečnými letnými dňami.

A zrazu, keď oficiálne 21.6. prišiel prvý letný deň, akoby sa všetko otočilo a už takto skoro prichádzala jeseň. Ale samozrejme, je to len menší paradox, počasie si aj tak vždy robí podľa seba a určite nás ešte príjemné letné dni a večery čakajú.

Čo ale so sebou prináša príchod leta, je už nepísané pravidlo, že práve v tomto období na trh prichádzajú napínavé detektívne príbehy od autorov ako Dominik Dán a Michael Connelly.

Schválne sme vybrali iba týchto dvoch autorov, aj keď trh je plný aj inými vynikajúcimi autormi, práve títo dvaja sa stali akosi našou srdcovkou.

Ktoré by ste uprednostnili vy?

detektívky-krimi-novinky

Americké krimi alebo tie naše slovenské krimi príbehy?

Presúvame sa do deväťdesiatych rokov dvadsiateho storočia - je rok 1990. Starý režim padol, nastolila sa demokracia, ale ako keby praktiky ostali aj pod týmto novým názvom. Prichádza aj rozhodnutie prezidenta, ktorý udelil väzňom hromadnú amnestiu. To má za následok, že sa na slobodu dostávajú aj nenapraviteľné osoby, s jedinou túžbou - pokračovať tam, kde prestali.

Tak sa na slobodu dostáva Ondrej Riga z knihy Dominik Dán - Beštia alebo Jozef Slovák z kníh Dominik Dán - Mucha a Dominik Dán - Mucholapka.

Ale mnoho, mnoho ďalších - tieto dve spomenuté mená sme uviedli preto, lebo ich postavy sa vyskytujú v príbehoch autora Dominik Dán.

Najnovšia kniha Dominik Dán - List zo záhrobia prináša príbeh práve z tohto obdobia. Všetko sa mení, nová demokratická doba prináša nové vraždy, ktoré svojou brutalitou a beštiálnosťou ďaleko prevyšujú staré socialistické. No všetko so všetkým súvisí, tieň minulosti sa vznáša nie len nad detektívmi, ale aj nad vrahmi. Na otázku, komu svitá na lepšie časy, zatiaľ nevie odpovedať nikto, všetko ukáže budúcnosť.

Rovnako, ako Dán, aj americký autor Michael Connelly píše svoje knihy v podobnej perióde. Máj/jún - kniha na leto a pred vianocami zvykne tiež vypustiť nejakú svoju novinku. Tento rok prichádza s knihou Michael Connelly - Dve tváre pravdy.

V príbehu sa opäť stretávame s hlavným hrdinom Harry Bosch, ktorý mal v jeho predchádzajúcej knihe Michael Connelly - Nočná zmena menšiu pauzu. Už to vyzeralo, že autor poslal tohto hrdinu na zaslúžený dôchodok, ale Harry by sa tam asi nudil :)

Tentokrát ho vyšetrovanie vraždy vo vykradnutej lekárni privedie na novú stopu a vyzerá to tak, že sa jednalo o vraždu na objednávku.

Bosch zároveň rieši aj prípad sériového násilníka a vraha, ktorého kedysi dostal za mreže, no časom sa zmenili vyšetrovacie postupy a vzorka DNA teraz usvedčila z vraždy iného človeka. Spolu so svojim nevlastným bratom Hallerom musia usvedčiť pôvodného páchateľa a dopracovať sa k druhej tvári pravdy, ktorá môže človeka zničiť.

Prajeme vám mnoho príjemných letných zážitkov s dobrými knihami. Tieto dve určite doporučujeme každému milovníkovi krimi príbehov, či už slovenských alebo zahraničných.