Obsahom 300 stranovej knihy Kráľova studňa - Veľká Fatra sú história a súčasnosť z pohľadu turizmu, i dejín miesta, doplnená odbornými informáciami o faune a flóre nášho slovenského klenotu Veľká Fatra. Kniha je popretkávaná nádhernými ilustráciami a fotografiami.

Kráľová studňa kniha, na ktorej tvorbu prispelo šesť desiatok spoluautorov, ponúkne čitateľom – milovníkom Veľkej Fatry a návštevníkom hotela Kráľova studňa na 320 stranách, rozdelených do siedmich kapitol,vrátane literárnej prílohy, vskutku pestré témy a zaujímavé čítanie.

Čitateľ tu však nájde aj 482 vzácnych historických fotografií i súčasných dokumentárnych, ako aj pôsobivých umeleckých fotopohľadov Pavla Barabáša, Karola Demutha, Gustáva Hegedüša, Juraja Slotu (zostavovateľ obrazovej časti knihy) a ďalších fotografov na toto v mnohých ohľadoch skvostné územie.

V knihe Kráľová studňa – Veľká Fatra čitateľ nájde aj pútavú a pestrú literárnu prílohu, tipy na letné i zimné turistické výlety a cykloturistiku, dozvie sa veľa zaujímavostí z minulosti hotela, napríklad sa dočíta o významných a vzácnych hosťoch tejto „strechy v oblakoch“, medzi ktorými nechýbal napríklad ani náruživý turista Július Satinský, alebo biskup Mons. František Rábek, či o jej chatároch, a mnohé iné čitateľsky príťažlivé informácie.

Kráľova studňa - Veľká Fatra

Málo sa napríklad vie o krásach a výnimočnostiach nočnej oblohy nad Kráľovou studňou. V jej okolí sa nachádza jedinečné chránené územie – „Park tmavej oblohy Veľká Fatra“. Vznikol pri príležitosti Medzinárodného roku svetla, ktorý vyhlásilo 68. valné zhromaždenie OSN a jedným z jeho kľúčových zámerov bola aj ochrana hviezdneho neba pred svetelným znečistením. Park v okolí Kráľovej studne má plochu 325 hektárov, no ako v publikácii píše astronóm Pavol Rapavý, je len zárodkom budúcej oveľa rozsiahlejšej oblasti na území celej centrálnej časti Veľkej Fatry.

Kráľova studňa - Veľká Fatra - obsah